Project Goede Buur
Stichting Hart voor Barendrecht participeert in Project Goede Buur van Vluchtelingenwerk in Barendrecht. Binnen project Goede Buur helpt Hart voor Barendrecht met het werven van buddy's voor statushouders. Tevens wordt elke maand een maaltijd bereid en genuttigd met statushouders en buddy's. Met deze activiteit Samen koken, Samen eten wordt gewerkt aan het vergroten van netwerken en het toepassen van de Nederlandse taal.
Bekijk hier een gedeelte van het interview
Op dinsdag 9 juli waren Agnes Bos en Eline van der Waal van bibliotheek AanZet en Corine Mol en Félicie van Vree van het COA en bewoner Doenja in het kader van de estafette te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Eline en Agnes vertellen dat in elke bibliotheek er veel aandacht is voor basisvaardigheden.
Félicie de Vree en Corine Mol vertellen vooral over het COA, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers van de Noodopvang in Barendrecht. Hier wonen 50 asielzoekers uit diverse landen, zoals o.a. uit Syrië, Turkije, Venezuela, Oeganda, Colombia. Ieder heeft een eigen woonplek en een gezamenlijke recreatieruimte en een eetzaal, waar ook individueel gekookt wordt. Deze mensen wachten op een gesprek met de IND, Immigratie en Naturalisatie Dienst, om een verblijfsvergunning te krijgen.
Voor meer informatie en linken naar interessante websites: zie 'Lees meer'
Beluister hier de hele uitzending
Vrijwilliger Jacomien luistert naar één van de koks
Eens per maand gaan vrijwilligers van Stichting Hart voor Barendrecht samen met geïnteresseerde bewoners boodschappen doen en koken voor alle bewoners. Afgelopen vrijdag waren gemeenteraadsleden Tina Jakoeb en Cees Schaap te gast bij de activiteit Samen koken, Samen eten met de noodopvang van COA aan de Zuider Carnisseweg. Op de locatie kunnen bewoners sinds maart zelf koken. De bewoners komen uit veel verschillende landen, spreken zodoende geen gemeenschappelijke taal. Vaak gebeurt het koken en eten individueel. Eens per maand worden de tafels in een kring geschoven om samen te eten en werken veel mensen samen om de maaltijd voor alle bewoners te bereiden. Deze keer werden Syrische gerechten bereid. Naast de bewoners, coördinatoren en vrijwilligers eten ook meestal een paar genodigden mee. Doel van deelnemen aan de maaltijd is met elkaar in gesprek gaan en netwerken vergroten. Tijdens de dag van de vluchtelingen, 21 juni, kwamen Tina en Cees in gesprek met coördinatoren van het COA in Barendrecht en de vrijwilligers van Stichting Hart voor Barendrecht. Tina en Cees wilden graag een keer meedoen met de maaltijd en in gesprek komen met de bewoners. Bewoners, coördinatoren en vrijwilligers stelden de interesse van Cees en Tina zeer op prijs!
Voor meer informatie over de COA Noodopvang zie: www.coa.nl/nl/locatie/barendrecht-zuider-carnisseweg
Eén keer in de maand is er in Waterpoort het ‘Samen koken, samen eten’ een onderdeel van Goede Buur, georganiseerd door Hart voor Barendrecht. Om 16:00 uur komen in Waterpoort zo’n 20 deelnemers, buddy’s en statushouders gezinnen en hun kinderen om samen te koken en daarna samen te eten. Na de kennismaking in de ontmoetingsruimte in Waterpoort gaan 6 mensen, 3 buddy’s en 3 statushouders, in de keuken aan de slag. In de ontmoetingsruimte worden spelletjes gedaan en de sjoelbak is favoriet.
Op dinsdag 21 juni hebben Jacomien en Arnold in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht teruggeblikt naar de bijeenkomst van één jaar Project Goede Buur. Project Goede Buur is een pilot van twee jaar waarin buddy's statushouders verder op weg helpen. De Bijeenkomst werd georganiseerd door project coördinator Halis Tunc. Buddy's, statushouders en participerende organisaties waren uitgenodigd om bij dit feestelijke moment van terugblikken aanwezig te zijn.
April 2023
Drie keer per maand keer worden in gebouw Waterpoort gerechten uit andere werelddelen gekookt. Eén keer door statushouders en buddy’s en twee keer door bewoners van de AZC noodopvang. Statushouders en buddy’s zijn hier een kleine twee jaar geleden mee begonnen, toen Project Goede Buur van Vluchtelingenwerk van start ging. Stichting Hart voor Barendrecht participeert in Goede Buur met de activiteit Samen koken, samen eten.
Met de komst van de AZC noodopvang deed Kijk op Welzijn een oproep voor activiteiten met de bewoners.
Op vrijdag 24 september was de eerste avond van ‘Samen koken, samen eten’ in Waterpoort. Het is een project van Hart voor Barendrecht. Het is tevens een onderdeel van Project Goede Buur van VWN, vluchtelingenwerk in Barendrecht, gefaciliteerd door de gemeente. Met 16 personen, 6 vrijwilligers en buddy’s en 10 statushouders inclusief hun kinderen is er een heerlijk driegangenmenu geserveerd. En die maaltijd is in de grote keuken van Waterpoort met zes mensen voorbereid en gekookt. Er is heel veel groente gesneden en pasta gekookt met zelfgemaakte pesto door een buddy en een statushouder, en twee anderen bereidden de paprika-tomaten-linzensoep.
Zaterdag 19 juni 2021 was de feestelijke start Goede Buur, een project van Vluchtelingenwerk in Barendrecht. De middag werd geleid door Halis Tunc, de coördinator van het project Goede Buur. Met Goede Buur wordt gewerkt aan meer verbinding tussen mensen die nog maar kort geleden als statushouder in Barendrecht zijn komen wonen en mensen die al langer in Barendrecht wonen. In Project Goede Buur participeren de volgende organisaties: Kijk op Welzijn, Stichting Present, Woningbouwvereniging Patrimonium, Vluchtelingenwerk Barendrecht en Stichting Hart voor Barendrecht. Tijdens de start heeft Jacomien Glasbergen uitgelegd dat Hart voor Barendrecht zich inzet voor het werven van nieuwe buddy's en aan de slag gaat met maaltijden waarbij mensen samen koken en samen eten.