Wim Nootenboom en Erik Breukhoven 

Op dinsdag 23 mei besteedde het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht aandacht aan Christelijk Gemengd Koor De Slagsingers. De Slagsingers repeteren momenteel voor het oratorium Jozef, dat zij op vrijdag 2 juni ten gehore brengen in de Triomfatorkerk. In deze uitzending vertelden Wim Nootenboom en Erik Breukhoven over het ontstaan en het repertoire van het koor, over de inhoud en uitvoering van het oratorium en welke rollen zij zelf vervullen bij het koor. Tevens zijn liederen van het oratorium en van de Slagsingers te beluisteren. Voor meer informatie over De Slagsingers en het oratorium zie ook: www.deslagsingers.nl
Kaarten voor het oratorium  Jozef zijn intussen uitverkocht.
Beluister hier de hele uitzending

Voor andere uitzendingen zie 'Read more'

Bekijk hier een gedeelte van het interview


Op dinsdag 16 mei waren Jack Slobbe, voorzitter jubileumcomité en Adrie Verhoeven, gemeentelid van de parochie te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het 50-jarig bestaan van de St. Augustinusparochie is op zondag 7 mei afgesloten met een plechtige lustrumdienst waarin monseigneur van der Hende, samen met pater Urbanus Kioko zijn voorgegaan. De St. Augustinusparochie heeft sinds 1973 een eigen kerkgebouw aan de Marijkesingel. Na 400 jaar was er eindelijk weer een R.K. kerk in Barendrecht Sinds 2012 maakt de parochie deel uit van de federatie Heilige Maria Magdalena uit Rotterdam-Zuid en Ridderkerk. Dit 50 jarig jubileum is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Gedurende het hele kerkelijke jaar zijn er allerlei activiteiten voor en met de parochianen georganiseerd. Uit dankbaarheid voor een actieve,bloeiende geloofsgemeenschap door de jaren heen.
Beluister hier de hele uitzending

Bekijk hier een gedeelte van het interview


Op dinsdag 9 mei waren Corina van der Laan en Claude Mushikangondo van het Khaki Fonds en Leen Pot, voorzitter van de Bethelbazar te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het Khaki Fonds is één van de goede doelen waar de Bethelbazar, net als vorig jaar, ook dit jaar geld voor inzamelt. Het Khaki Fonds helpt weeskinderen onderwijs te volgen in Khartoum (Soedan) en Kinshasa (Congo). Kinderen die zonder hulp niet naar school toe kunnen en jongeren die anders geen opleiding kunnen volgen. Ruim 65 % van deze kinderen zijn meisjes. School betekent voor hen hoop op een betere toekomst, maar ook hoop op een samenleving waar meisjes en vrouwen beter tot hun recht kunnen komen.
Mede dankzij de steun van de Bethelbazar 2022 kon het aantal studenten uitbreiden. Dit jaar wil het Khaki Fonds doorgroeien tot 25 studenten. Vrijwilligers lokaal, vaak oud-studenten, helpen mee met de selectie van nieuwe studenten en blijven in contact met de studenten. Bij kandidaten wordt o.a. gekeken naar hun motivatie en studiewens. Met Leen Pot wordt in deze uitzending gekeken naar de programma onderdelen van de Bethelbazar.
Voor meer informatie over het Khaki Fonds zie www.khakifund.org

Bekijk en beluister hier een lied, gespeeld en gezongen door Claude Mushikangondo


Beluister hier de hele uitzending
 

Bekijk hier een gedeelte van het interview

Op dinsdag 2 mei waren Daniëlle Boudesteijn,  Hans Luijendijk en Jurriën Bunk te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Jurriën is regisseur en Hans speelt de rol van de vader in de Musical ‘Verloren & Gevonden’. Al meerdere maanden wordt voor deze nieuwe musical van SSB Producties (Stichting Samenspel Barendrecht) gerepeteerd. De uitvoeringen staan gepland op vrijdag 3 en zaterdag 4 november, aanvang om 19:30 uur in het Zuidplein theater in Rotterdam. Het verhaal is gebaseerd op de gelijkenis van De Verloren Zoon. Midden in de roerige jaren ’70 besluit één van de zoons om uit het familiebedrijf te stappen en het leven te gaan verkennen. Zijn oudere broer is hier overduidelijk niet blij mee en probeert uit alle macht het bedrijf draaiende te houden. Maar brengt een leven vol feesten wel waar de jongste zoon naar op zoek was? ‘Verloren & Gevonden’ is de tweede musical die door SSB Producties zelf is ontwikkeld. De muziek, o.a. disco en gospelsongs worden live gespeeld tijdens de uitvoering.
Voor meer informatie over de musical en tickets zie www.ssbproducties.nl
Beluister hier de hele uitzending
 

Bekijk en beluister hier het lied 'Vaderhart, gezongen door Hans Luijendijk

 

Bekijk hier een gedeelte van het interview

Op dinsdag 25 april waren Ariane Verdoorn en Niko Pjetri van Kledingbank UnieK te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Stichting UnieK geeft  kleding, fietsen, speelgoed, food- en non-food producten aan mensen in Barendrecht en Albrandswaard die (tijdelijk) de financiële middelen niet hebben. Om klanten van voldoende spullen te kunnen voorzien, werkt UnieK samen met particulieren, gemeenten, bedrijven en instellingen. Met het fietsenproject heeft UnieK als doel gesteld iedereen aan een fiets te helpen. Fietsen geeft mensen (volwassenen en kinderen) vrijheid in gaan en staan. Het maakt je dus minder afhankelijk en is nog gezond ook. Om alle klanten te voorzien van fietsen, heeft UnieK veel (tweede hands) fietsen nodig. Deze fietsen moeten vaak door vrijwilligers van UnieK gerepareerd worden voordat ze weer veilig aan klanten geschonken kunnen worden. Onderdelen en gereedschap moeten door UnieK aangeschaft worden. Daar heeft Stichting Uniek geld voor nodig. Dit jaar helpt de Bethelbazar hier aan mee. Het fietsenproject van Stichting Uniek is dit jaar geselecteerd als één van de goede doelen waar de Bethelbazar geld voor inzamelt. 

Beluister hier de hele uitzending
 

Bekijk hier een gedeelte van het interviewOp dinsdag 4 april waren Desiree de Bruin, coördinator Stichting Present en Leonie Hoogerheide, voorzitter van stichting Hof van Eden e te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Elk jaar in maart organiseert het Oranjefonds de NLdoet dag, waarop grote aantallen vrijwilligers de handen uit de mouwen steken bij mensen die de hulp goed kunnen gebruiken. Zo gebeurde dit met een grote groep vrijwilligers bij de Hof van Eden aan de Carnisseweg 51. De voorbereidingen door stichting Present zijn enorm en er waren wel 20 vrijwilligers die de handen uit de mouwen staken. Aanwezig waren het bestuur en de ambassadeurs van stichting Present en bestuurders uit het gemeentehuis, waaronder wethouder Lennart van der Linden.
Voor de 10e keer organiseerde stichting Present de Veranderdag, waarop 106 vrijwilligers bij 18 projecten aan de slag gingen. Zo gebeurde dit ook op de Veranderdag bij de Hof van Eden met twee projecten. Een tuin- en een sociaal project. De vrijwilligers van het sociale project gingen met ouderen naar het onderwijsmuseum. De lunch, welke was voorbereid werd met beide projecten genoten. Voorzitter Leonie Hoogerheide is de drijvende kracht achter deze groene dagbesteding. De gasten in de studio vertelden over hun ervaringen op de NLdoet dag van 10 maart en op de Veranderdag van 25 maart.

Beluister hier de hele uitzending

 

 

Bekijk hier een gedeelte van het interview

Op dinsdag 21 maart waren Desiree van der Hijden en Adrie Verhoeven van de Augustinus parochie te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Zij vertellen over Palmpasen in de Goede Week, de laatste week van de 40dagentijd, de week voor Pasen. Een mooie traditie om kinderen bij de voorbereiding op Pasen te betrekken is het maken van de Palmpasenstok. Deze worden op 1 april gemaakt en op zondag 2 april spelen de stokken een rol in de gezinsviering in de Augustinus parochie. Verder kwam ds. Peter Nagel zich voorstellen in de uitzending. Hij is voor 50% aangesteld als ambulant PKN predikant van de Bethelkerk. Ds. Nagel woont in Vlaardingen en zijn kerkelijke wortels liggen in de Hervormde Kerk, maar hij heeft goede ervaringen van samenwerking met andere kerkelijke stromingen en tradities en hij houdt van bruggen bouwen met respect voor elkaars eigenheid. Tevens in de uitzending een interview met Aad Contze, dirigent van ’Music For Christ THE VOCALS’. Zij treden zaterdagavond 1 april om 20.00 uur op in Carnisse Haven. 's Middags wordt tussen 13:00 en 17:00 uur in Carnisselande een ‘Plein van Hoop’ rond een replica van het Passionkruis georganiseerd.

Beluister hier de hele uitzending

 

Bekijk hier een gedeelte van het interview

Op dinsdag 14 maart waren Paul Verkade van de Immanuëlkerk en Olga Tokareva, Oekraïense en werkzaam voor de gemeente Barendrecht te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Voor Oekraïense vluchtelingen die sinds de oorlog in Oekraïne in Barendrecht wonen is veel nieuw. Binnen de gemeente krijgen zij op allerlei manieren  hulp, onder meer in de Ontmoetingsruimte in Het Trefpunt.  Op dit moment verblijven ongeveer 150 Oekraïners in Barendrecht.
Olga  Tokareva is Oekraïense en woont al 23 jaar in Nederland. Zij betekent veel voor de Oekraïners en zij werkt voor de gemeente als tolk en project coördinator. “Ik ben blij en trots dat ik mijn landgenoten kan helpen”, vertelt Olga. De Ontmoetingsruimte wordt gebruikt voor verschillende doelen. 
Paul Verkade van de Immanuëlkerk is actief op het gebied van het ondersteunen van inwoners van Oekraïne. Met de eerste inzameling, die gigantisch uitpakte aan goederen en producten zijn de spullen met enkele trucks en bestelbussen naar Polen gebracht. Zo konden zij hulp  bieden op plekken waar de enorme vluchtelingenstroom  aankwam. Omdat de oorlog voortduurt is er elke woensdag de mogelijkheid om tussen 19:00 en 19:30 uur in de Immanuëlkerk, Klarinetweg 2 spullen te brengen zoals kleding, dekens, dekbedden en alles wat nodig is om te leven.

Beluister hier de hele uitzending

Bekijk hier een gedeelte van het interview

Op dinsdag 7 maart was Jan Willem Dirkse, de nieuwe voorzitter van Hart voor Barendrecht te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht.  Op de Jaarvergadering in de zaal van de Bethelkerk werd in februari de voorzittershamer van Loek van Doorn overgedragen aan Jan Willem Dirkse. Voor dit belangrijke moment was ook de wethouder Miranda de Hoop aanwezig. Verder gingen we in gesprek met Peter Klaassen en Hans Kadiks van stichting Repair Café. Het Repair Café wordt twee maal per maand gehouden, één keer bij Karwei Carnisse en één keer in Het Kruispunt. Voor kapotte apparaten moet met zich via internet aanmelden en krijgt met een datum en tijd om langs te komen. Veel vrijwilligers zijn ingespannen en gemotiveerd bezig om een nieuw leven te geven aan kapotte apparaten. En dat lukt in meer dan 50 procent van de gevallen. De vrijwilligers zijn voornamelijk gepensioneerden en zij voeren op deze bijzondere wijze een positieve bijdrage aan spullen waaraan de eigenaar gehecht is, maar reparatie vaak niet meer mogelijk is.

 Beluister hier de hele uitzending

Bekijk hier een gedeelte van het interview

Op dinsdag 28 februari waren in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht Joseph Matheka en Corma Bezemer te gast. Met hem gaan we in gesprek over de 40 dagentijd, de periode van 6 weken voorafgaand aan Pasen. Dit jaar begint de 40 dagentijd op woensdag 22 februari, Aswoensdag en eindigt op donderdag 30 maart. Een weg van 40 dagen om na te denken, om te bezinnen. Bij jezelf nagaan wat jouw plek in de wereld is, wat de zin van jouw bestaan is in deze wereld. Een toeleven naar het Paasfeest. De Rooms Katholieke Kerk heeft een lange traditie wanneer het over de 40 dagentijd gaat. Bij de Protestantse kerken is daar in deze tijd meer aandacht voor gekomen. Voor velen is het ook een periode van hoop en inspiratie. We leven toe naar het feest van een nieuw begin. Jezus’ liefde leert ons dat we steeds weer een nieuwe start kunnen maken en Zijn liefde mogen delen met anderen. Je inzetten om nieuwe hoop te bieden. Hoe gaan de kerken hier Anno 2023 mee om en hoe bereiden zij als gemeente zich voor op weg naar Pasen? Hierover gingen we in gesprek met ds. Joseph Matheka, oorspronkelijk komend uit Kenia, predikant van de Evangelische gemeente WaterPortW4C. Corma zal veelal vertalen uit het Engels.

 Beluister hier de hele uitzending

Bekijk hier een gedeelte van het interview

Op dinsdag 14 februari waren Desiree de Bruin, coördinator stichting Present en Cobi Louws, begeleider projecten te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Op zaterdag 25 maart organiseert stichting Present de 10e Barendrechtse Veranderdag. Dit is een Veertigdagenproject. Het thema dit jaar is: ‘Uit liefde voor jou - ontvangen en delen’. Op de Veranderdag krijg je de gelegenheid om jouw tijd, talent en energie te delen met Barendrechters die het moeilijk hebben. Je krijgt de gelegenheid om op deze zaterdag sociale of klusprojecten te doen. Wanneer je twee rechterhanden hebt, kun je denken aan het opknappen van een verwaarloosde tuin, behangen of verven. Houd je van een praatje of van het organiseren van een leuke activiteit, dan is jouw aanwezigheid gewenst bij een leuke dag uit voor mensen met een beperking. Iedereen, van jong tot oud, kan meedoen. Op de Veranderdag maak je kennis met Barendrechters die je anders niet zou ontmoeten en voor wie jouw inzet veel betekent. In een ochtend kun je al een verschil maken. Je kunt je tot 26 februari inschrijven op de website www.presentbarendrecht.nl voor dit Veertigdagenproject. Welk talent wil jij delen?

Beluister hier de hele uitzending


Bekijk hier een gedeelte van het interview

Op dinsdag 25 januari was IJsbrand Roobol, geboren in Smitshoek, te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. IJsbrand Roobol is Senior Intensief Ambulant Hulpverlener bij Agathos, onderdeel van de Leliezorggroep. Sinds vier jaar is IJsbrand Ambulant Begeleider en sinds 1september afgestudeerd Bachelor Social Works en een geregistreerd GGZ-agoog.
Hij is gespecialiseerd in het ondersteunen van persoonlijk en maatschappelijk herstel van mensen met een psychiatrische aandoening of een verslaving. De beroepsbeoefenaar kan daarbij zowel behandelaar als begeleider zijn. Tijdens zijn MBO opleiding wist IJsbrand al dat hij ook zijn  HBO opleiding wilde gaan doen en dat hij zijn scriptie wilde schrijven over rouw en verlies. Een levensgebeurtenis heeft IJsbrand al in zijn kinderjaren bepaald bij rouw en verlies. Zijn vader overleed toen hij 9 jaar was. ‘De impact van rouw en het leren omgaan met verlies is een proces, die ik op latere leeftijd gewaar werd’, aldus IJsbrand. Deze persoonlijke levenservaring en zijn professionele ontwikkeling maken dat IJsbrand Roobol zich gespecialiseerd heeft in rouw en verlies. 

Beluister hier de hele uitzending

Bekijk hier een gedeelte van het interview

Op dinsdag 17 januari was Wout Kleine te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Wout is voorzitter van de organisatie Family in Christ Mission Holland (FCMH). De FCMH is een Stichting die 30 jaar geleden is opgericht met als doel de Family in Christ Mission Zambia (FCM Zambia) zoveel mogelijk te ondersteunen. FCM Zambia is een missiepost in de buurt van de plaats Mazabuka in Zambia. De lokale bevolking in een gebied met een straal van ca. 25 km kan hier terecht voor medische basisvoorzieningen. De hoofdactiviteiten van FCM Zambia is de Mbaya Musuma kliniek met ca. 70 bedden, poliklinische hulp, een consultatiebureau, opvang van weeskinderen, een kleuterschool en het uitdelen van voedsel en kleding aan de allerarmsten.  Naast gezondheidszorg richt de FCMZ zich op verbetering van het onderwijs en de landbouw. Om de zorg te kunnen continueren, medicijnen beter te koelen en op energiekosten te besparen wil de missiepost gebruik gaan maken van zonnepanelen. Om de zonnepanelen aan te kunnen schaffen is FCMH met geldwerving aan de slag gegaan. In deze uitzending wordt met Wout gekeken naar de werkzaamheden van de Missiepost, het plan voor de zonnepanelen en de geldwerving in Nederland ten behoeve van de aanschaf van de zonnepanelen

Beluister hier de uitzending (om technische redenen is niet de hele uitzending beschikbaar)Bekijk hier een gedeelte van het interview

Op dinsdag 10 januari is de Week van Gebed voor eenheid van christenen speerpunt in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. In de uitzending waren Anja van Mill (Immanuelkerk) , Marijke Roodnat (Carnisse Haven) en Desiree van der Hijden (Augustinusparochie) te gast. 
In de openingszondag van de week van gebed ,op 15 januari, wordt o.a. door ds. Franc de Ronde (Dorpskerk) en Desiree van der Hijden, deelpastor Augustinus Parochie de oecumenische dienst gehouden om 10:30 uur in de Augustinus Parochie.
Ieder nieuw jaar willen christenen door het gebed zich afhankelijk weten van de God van de Bijbel. Wanneer dit gebeurt met mensen uit de verschillende kerken stimuleert dit daadwerkelijk de eenheid. Naar schatting doen in Nederland zo’n 200.000 mensen jaarlijks mee met dit initiatief. Na 2 coronajaren, waarin we niet elke avond met elkaar konden bidden, kiest Barendrecht nu om één avond bij elkaar te komen om het nieuwe jaar aan God op te dragen en samen te bidden voor recht. Deze avond wordt op woensdag 18 januari in Carnisse Haven gehouden. Aanvang 19:30 uur.
De Week van Gebed moedigt kerken en christenen aan om goed te doen en recht te zoeken. Bijzondere aandacht is er voor de verdeeldheid die veroorzaakt wordt door het onrecht van ongelijkheid en racisme. De Bijbeltekst die centraal staat van 15 tot 23 januari komt uit Jesaja 1 vers 17: ‘Leer goed te doen; zoek het recht, houd tirannen in toom, kom op voor wezen, sta weduwen bij”. 

 

Beluister hier de hele uitzending


Bekijk hier een gedeelte van het interview


Op dinsdag 3 januari waren Inge van der Stoep, ds. Franc de Ronde en Levien de Kam te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Allen werken mee aan de TOP2000 kerkdienst die op zondag 8 januari gehouden wordt in de Bethelkerk. Het thema van deze dienst is  Viva la Vida (Leve het leven!). Muzikale medewerking tijdens de dienst wordt verleend door een speciaal voor deze TOP2000 dienst samengestelde band. De TOP2000 dienst begint om 19:00 uur. In de radio uitzending van 3 januari werd gekeken naar hoe het thema uitgewerkt wordt in de dienst, naar de muziek die live gespeeld wordt tijdens de dienst en wat de bezoekers nog meer kunnen verwachten.
Beluister hier de hele uitzending


Op dinsdag 6 december waren Desiree de Bruin, coördinator stichting Present en Cobi Louws, begeleider projecten te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Desiree de Bruin is de nieuwe coördinator van stichting Present. Samen met Cobi Louws bereiden zij het kerstengelenproject voor die in de Adventsperiode, vier weken voor het Kerstfeest.


Beluister hier de hele uitzending

Op dinsdag 13 december vertelde Jan van Dijk in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht over het concert van Gospelkoor G-Roots. Tevens vertelde Ronda van G-Roots over de Black groep G-Roots. G-Roots brengt o.a. Black Gospel. Het concert wordt op zaterdag 17 december in Carnisse Haven gehouden. De aanvang van het concert is 20:00 uur. Dit concert van G-Roots wordt georganiseerd door de  Cultuurcommissie Carnisse Haven. Jan is lid van de Cultuurcommissie Carnisse Haven. 

Beluister hier de hele uitzending


Levien de Kam en Leo van Gelder

Op dinsdag 15 november was Leo van Gelder te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Leo is samen met Levien de Kam actief in de werkgroep die op zaterdag 3 december het concert van de Petrus Band in de Bethelkerk organiseert. Het concert van de Petrus Band is onderdeel van Zingen in de Kerk van de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Tijdens de concert avond wordt een collecte gehouden waarvan de opbrengst bestemd is voor de Oekraïense vluchtelingen. In deze radio uitzending werd met Leo gekeken naar het programma en het collectedoel van deze avond. Met Frank van Essen, muzikant van de Petrus Band, wordt gekeken naar de Petrus Band en de muziek die voor 3 december op het programma staat. In deze radio uitzending is ook muziek van de Petrus Band te beluisteren.

Beluister hier de hele uitzending

 

Interview met Frank van Essen


Bekijk hier een gedeelte van het interview

Op dinsdag 1 november was ds. Franc de Ronde te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Ds. de Ronde is predikant in de Dorpskerk in Barendrecht. Op 12 juni deed ds. de Ronde zijn intrede in de Dorpskerk. De Dorpskerk is onderdeel van PKN Barendrecht. Zodoende gaat ds. de Ronde ook wel voor in diensten van andere PKN kerken in Barendrecht en hebben intussen gemeenteleden kennis kunnen maken met ds. de Ronde. Via deze radio uitzending kunnen meer mensen kennis maken met ds. de Ronde. Wie is ds. de Ronde? Wat houdt het beroep van predikant in?

 

Beluister hier de hele uitzending


Bekijk hier een gedeelte van het interview

Op dinsdag 25 oktober waren Desiree de Bruin en Cobi Louws van stichting Present te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Desiree de Bruin is de nieuwe coördinator naast Esther Dost van stichting Present. Samen met Cobi Louws bereiden zij het kerstengelenproject voor die in de Adventsperiode, in december, wordt gehouden. In die maand zijn er vele vrijwilligers, die als kerstengel mensen verrassen met een een cadeautje, iets lekkers, een tekening van kinderen of een bezoekje. Juist aan die mensen voor wie december een moeilijke maand is, vanwege gemis en rouw, vanwege eenzaamheid of aan huis gekluisterd zijn, maar ook zomaar om aandacht te geven wat iedereen goed doet. Juist in december, waarin velen hoopvol naar kerst uitkijken, zijn er anderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Desiree de Bruin en Cobi Louws vertellen hoe zij aan zoveel vrijwilligers komen. En hoe vind je de begunstigden die dit steuntje in de rug goed kunnen gebruiken en omarmen?  Zo hoopt Stichting Present dat ook dit jaar in december een legerschare aan kerstengelen door Barendrecht lopen, die samen hoop en licht brengen. Aanmelden kan via https://stichtingpresent.nl/barendrecht/kerstengelen-project-2022/

 Beluister hier de hele uitzending

 

Op dinsdag 20 september waren IJsbrand Roobol van Stichting Casa Ruchama en Anita van Vuuren, medewerker van Meliom, De Overburen te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht in het kader van de Estafette. IJsbrand Roobol is de voorzitter van Stichting Casa Rucama, die in 2011 in Barendrecht is opgericht. Het doel is om (wees)jongeren in Roemenië, Israël en Rotterdam te ondersteunen. Door gelddonaties zijn ook voedsel pakketten beschikbaar gesteld voor jongeren ver weg en dichtbij. In Roemenië is ook een huis gebouwd voor weesjongeren, die hier na hun 18e verjaardag worden opgevangen.
Anita van Vuuren is persoonlijk begeleider en coördinator vrijwilligers in Meliom, De Overburen. Meliom van De Overburen is een woonvoorziening en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke handicap in de Kruidentuin. Anita geeft het estafettestokje door aan IJsbrand. Met Anita en IJsbrand gaan we in gesprek over de mogelijkheden die er zijn en hoe zij elkaar kunnen versterken. 

Beluister hier de hele uitzending

Op dinsdag 13 september waren Michelle van Egmond en Wijnanda Witter van eetcafé ‘Heel gewoon’ van Humanitas DMH te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Sinds tien jaar is het eetcafé ‘Heel gewoon’ in Aksent in de Bachlaan elke maandagavond geopend voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. En tegelijk voor inwoners uit de wijk. Deze combinatie stimuleert de ontmoeting tussen mensen met en zonder beperking. Dit unieke concept wordt uitgevoerd door vrijwilligers en begeleiders. Michelle en Wijnanda zijn de begeleiders van het eetcafé en ook begeleiders van Humanitas. Zij kennen de bewoners, die komen eten bij het eetcafé goed en ook de inwoners die komen eten zijn meestal elke week aanwezig. Er kunnen 20 tot 35 mensen aan tafel aanschuiven en de kosten voor het tweegangenmenu zijn slechts 5 euro. De sociale samenhang wordt zichtbaar door gezellig samen te eten.  ‘Voor een klein bedrag hoef je zelf een keer niet te koken en kun je zo aanschuiven’, vertelt een oudere alleenstaande uit de wijk. Hoe ervaren Michelle en Wijnanda hun betrokkenheid bij het eetcafé? En wie zijn die vrijwilligers die achter de schermen in de keuken de maaltijd bereiden? Komende maandag 19 september staat Roti op het menu. Aanmelden kan via de facebookpagina van Eetcafe Heel gewoon Barendrecht.


Beluister hier de hele uitzending


Op dinsdag 6 september waren Jurriën Bunk en Dyon Bunk te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Jurriën en Dyon zitten beiden in de organisatie SSB producties. Deze organisatie is bezig met de laatste voorbereidingen voor de vierde musical welke de naam ‘Verloren en gevonden’ heeft gekregen. Vanwege het succes van de musicals Mozes, Ruth en Jona heeft SSB producties het initiatief genomen om een nieuwe musical voor te bereiden. Net als met de musical Jona is het hele script inclusief alle muziek zelf geschreven door de vrijwilligers van SSB producties. Met de musical ‘Verloren en gevonden’ wordt het verhaal van de verloren zoon op de spreekwoordelijke planken gezet. In deze uitzending ook interviews met Margit Kleiker en Petra Onnink, beiden lid van het productieteam en met Cor 't Hart, de schrijver van het script van de musical. Op 19 en 26 september worden informatieavonden gehouden en op 7 november beginnen de repetities. De uitvoering staat gepland voor november 2023.  Voor meer informatie zie: https://ssbproducties.nl/

Beluister hier de hele uitzending


Op dinsdag 28 juni waren Inge van der Stoep en Damyan Vermaas van IJE Rotterdam te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Damyan is dirigent en Inge is de voorzitter van IJE Rotterdam. In deze uitzending vertellen Inge en Damyan over een uniek gebeuren in hun ruim 70 jarige bestaansgeschiedenis van IJE Rotterdam. Het IJE koor geeft voor het eerst eigen concert. Met Inge en Damyan wordt vooruitgeblikt naar het programma van het concert en waarom het geven van een eigen concert zo bijzonder is. Het concert vindt plaats op zondag 3 juli in de Maranathakerk in Rhoon. Aanvang is om 19.30 uur. Gratis kaarten zijn te reserveren via de website https://ije-rotterdam.nl. Het thema van het concert is Living Hope. Tevens wordt met Inge en Damyan in deze radio uitzending gekeken naar wat voor koor IJE Rotterdam is, wat het repertoire van het koor is en wordt ook muziek van IJE Rotterdam gedraaid. Het jaar 1950 wordt als geboortejaar gezien van het IJE-Rotterdam. Voor de begeleiding van het koor heeft IJE Rotterdam een eigen muziekband. In de loop der jaren heeft IJE Rotterdam heel veel keer opgetreden en meerdere LP’s CD’s en DVD’s uitgebracht. IJE Rotterdam repeteert elke zondagavond in de Triomfatorkerk in Barendrecht. 

Beluister hier de hele uitzending


Hart voor Barendrecht bij bijeenkomst Goede Buur. Foto: Arco van der Lee

Op dinsdag 21 juni hebben Jacomien en Arnold in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht teruggeblikt naar de bijeenkomst van één jaar Project Goede Buur. Project Goede Buur is een pilot van twee jaar waarin buddy's statushouders verder op weg helpen. De Bijeenkomst werd georganiseerd door project coördinator Halis Tunc. Buddy's, statushouders en participerende organisaties waren uitgenodigd om bij dit feestelijke moment van terugblikken aanwezig te zijn. Hart voor Barendrecht participeert in Project Goede buur door o.a. mee te helpen met het werven van buddy's en het verzorgen van Samen koken, Samen eten, waarin buddy's en statushouders met elkaar maaltijden bereiden en nuttigen. Door deze activiteiten worden de netwerken groter en het is een moment waarin de Nederlandse taal geoefend wordt. Tijdens deze bijeenkomst vertelden o.a. buddy's en statushouders over hun goede ervaringen van het hebben of zijn van een buddy. Vanuit Hart voor Barendrecht waren Jacomien en Arnold aanwezig bij de bijeenkomst en Jacomien gaf uitleg over Samen koken, Samen eten.Op dinsdag 14 juni waren Paul en Lydia Verkade van de Polencommissie uit de Immanuelkerk te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De Polencommissie heeft een Fair voor Oekraïne gepland op zaterdag 18 juni bij de Immanuëlkerk in de ochtend. De oorlog in Oekraïne duurt voort. De verschrikkingen stapelen zich op. Daarom wordt iedereen, familie, vrienden, buren en bekenden uitgenodigd naar de Fair te komen. Er is een rommelmarkt met nieuwe en gebruikte boeken, tassen, speelgoed, groente en fruit, kaas en bloemen. Voor de kinderen is er een rad van avontuur. Er is  koffie, thee en taart. En voor de lunch poffertjes, patat en snacks. Met Paul Verkade van de Polencommissie gaan we in gesprek hoe zij zo snel deze Family Fair konden organiseren. De opbrengst is bestemd voor het organiseren van transporten van hulpgoederen vanuit Polen naar Oekraïne. De kosten van de hulpgoederen zijn hoog, omdat daar miljoenen mensen in nood zijn en het dus niet om kilootjes maar om tonnen gaat. De opbrengst wordt voor 100 % gebruikt voor hulp aan de Oekraïners in de zwaarst getroffen gebieden.  

Beluister hier de hele uitzending

 

Op dinsdag 7 juni waren Esther Naayen, sociaal makelaar bij KijkopWelzijn en Anne Kooiman, teamleider bij VluchtelingenWerk Barendrecht  te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De noodopvang Carnisse is de tijdelijke opvang van asielzoekers, omdat Ter Apel overbelast is door een grote toestroom van nieuwe vluchtelingen. KijkopWelzijn heeft de coördinatie van de gemeente gekregen om activiteiten aan deze 50 vluchtelingen aan te bieden. De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Barendrecht is een taak van de Barendrechtse gemeenschap. De gemeente heeft een projectgroep ingesteld gericht op de opvang van in eerste instantie 100 vluchtelingen uit Oekraïne. Anne Kooiman van VluchtelingenWerk vertelt over de juridische kant van de Noodopvang Carnisse en de terugblik van 3 maanden Oekraïners in gastgezinnen. Er is een grote betrokkenheid van de Barendrechters om deze gevluchte Oekraïners zo goed als mogelijk op te vangen, kinderen naar school te laten gaan en hen een passende baan aan te bieden, zodat zij weer in hun kracht komen te staan. 


Beluister hier de hele uitzending

 

Op dinsdag 31 mei waren Anita van Vuuren, medewerker van Meliom, De Overburen en Berdien van Everdingen, beheerder van De Kleine Duiker te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht in het kader van de Estafette. Anita van Vuuren is persoonlijk begeleider en coördinator vrijwilligers in Meliom, De Overburen. Meliom van De Overburen is een woonvoorziening en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke handicap in de Kruidentuin. Een groot woongebouw met twee verdiepingen in de Kruidentuin. Hier wonen 26 cliënten in vier woongroepen. Berdien van Everdingen, beheerder van De Kleine Duiker, de recreatieboerderij aan de rand van Barendrecht geeft het estafettestokje door aan Anita. En De Kleine Duiker heeft ook een zorgtak, waar cliënten van Meliom gebruik van maken. Met Berdien en Anita gaan we in gesprek over de mogelijkheden die er zijn en hoe zij elkaar kunnen versterken.

Beluister hier de hele uitzending

 

Op dinsdag 24 mei waren Nelleke van der Meer en Levien de Kam in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht te gast. Nelleke en Levien zitten in de organisatie van de popkerkdienst die op zondag 29 mei ’s middags in de Bethelkerk gehouden wordt. De laatste Top2000 dienst werd in december 2019 gehouden. De organisatie hoopt komende winter weer een Top 2000 dienst te organiseren, maar omdat het nog lang geen winter is wordt op 29 mei een popdienst gehouden met daarin veel aandacht voor Elvis Presley en Johnny Cash. Voorgangers zijn ds. Fred Omvlee en ds. Piet van Die. Live muziek wordt verzorgd door de band Rising Clouds. Met Nelleke en Levien wordt in de radio uitzending vooruitgeblikt naar de dienst op 29 mei.

Beluister hier de hele uitzending


 

Op dinsdag 17 mei waren contactpersonen van de goede doelen en de voorzitter van de organisatie van de Bethelbazar ter gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Voorzitter Leen Pot vertelde hoe het is om na twee jaar alternatieven, samen met veel vrijwilligers weer een echte Bethelbazar te mogen organiseren en wat de bezoekers kunnen verwachten op de bazar die op vrijdag 20 en zaterdag 21 mei, in en bij de Bethelkerk gehouden wordt. Aanleiding om een bazar te houden is nog altijd het ondersteunen van goede doelen. Esther Dost, coördinator van Stichting Present vertelde in deze uitzending over een nieuw kookproject. Vrijwilligers van het kookproject gaan in keukens van instellingen maaltijden bereiden en deze vervolgens bij mensen thuis afleveren waarbij een gesprekje mogelijk is. Voor de ingrediënten van de  maaltijden is geld nodig. Joan Bolt, contactpersoon van Bal Anand, vertelde over de investeringen in duurzame energie die zorgboerderij Umang in India gaat doen. Deze investeringen zijn nodig omdat de energierekeningen te hoog worden. Erik Jongenotter vertelde namens de ZWO, onderdeel van de diaconie van PKN Barendrecht, over project Renacer in Colombia, Renacer biedt vluchtelingen uit Venezuela opleidingen aan waardoor hun kansen voor de toekomst sterk verbeteren. Claude Mushikangondo en Corina van der Laan vertelden over het Khaki fonds. Het Khaki fonds zamelt geld in om opleidingen voor weeskinderen in Congo en Sudan te betalen. Claude is tevens muzikant en heeft in de radio uitzending een klein live optreden verzorgd.

Beluister hier de hele uitzending


Op dinsdag 10 mei waren Berdien van Everdingen, beheerder van De Kleine Duiker en Melanie van den Berg, paardencoach bij Horses & Co in Heerjansdam te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht in het kader van de Estafette. Berdien van Everdingen is bijna een jaar de beheerder van De Kleine Duiker, de recreatieboerderij aan de rand van Barendrecht. De Kleine Duiker biedt rust en ruimte en er is veel te beleven met dieren, een kijkje in de vlindertuin, een drankje in de kantine, kano verhuur, een kinderfeestje of een bedrijfsuitje; het kan allemaal en De Kleine Duiker is 7 dagen per week geopend. Berdien van Everdingen heeft haar eigen schapenboerderij uitgebreid met een zorgtak tot een multifunctioneel landbouwbedrijf. Ontvangst van schoolklassen, verkoop van eigen verwerkte producten, excursies en het ontvangen van gasten is haar niet vreemd.

Melanie van den Berg werkt een dag in de week als ZZP-er bij Horses&C0 in Heerjansdam als paardencoach. Coaching, therapie en begeleiding met het paard is de co-therapeut voor kinderen en volwassenen met trauma’s, hechtingsproblematiek, hoog-gevoeligheid en met de gevolgen van te lang en teveel stress. Ook heeft Melanie nu een eigen bedrijf met het paard als co-therapeut opgezet.


Op dinsdag 3 mei is een interview met Ruben en Joanne  de Jong  te beluisteren in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Ruben is gedreven door passie voor God en mensen en heeft nu een tweede boek geschreven. Het eerste boek ‘Buigen’ over de kracht van het gebed krijgt een vervolg in ‘Discipel’, Jezus volgen met hart, hoofd en handen. Dit tweede boek kwam tot stand met drie vrienden en steunpilaren voor Ruben. Hij snijdt in dit boek een belangrijk thema aan voor de kerk van vandaag: discipel zijn en discipelen maken! Het is een makkelijk leesbaar boek geworden dat vooral het proces beschrijft hoe je discipelschap niet leert uit een boekje, maar door naar de Meester te kijken. Ruben heeft in zijn rol als leider van een Bijbelschool veel nagedacht en gesproken over discipel zijn en discipelen maken en zo is hij toe gegroeid naar het aan het papier toevertrouwen van zijn drijfveren. Daarnaast is Ruben een veel gevraagd spreker en preek hij bijna elke zondag in verschillende kerken, zoals Evangelische-, Baptisten- en PKN kerken. 

 


Bekijk hier een stukje van de uitzending

Op dinsdag 19 april waren Melanie van den Berg, paardencoach bij Horses & Co in Heerjansdam en Rosalie Akihary, ervaringsdeskundige en professional voor thuiszittende hoogbegaafden en hun ouders te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht in het kader van de Estafette. Melanie van den Berg werkt een dag in de week als ZZP-er bij Horses&C0 in Heerjansdam als paardencoach. Coaching, therapie en begeleiding met het paard is de co-therapeut voor kinderen en volwassenen met trauma’s, hechtingsproblematiek, hoog-gevoeligheid en met de gevolgen van te lang en teveel stress. Ook heeft Melanie nu een eigen bedrijf met het paard als co-therapeut opgezet. Paarden zijn gevoelige dieren en er wordt gewerkt met de methodiek van ervaringsgericht leren en met persoonlijke doelen. Met een indicatie van de WMO of de WIZ kunnen volwassenen en kinderen hier terecht. De ervaring leert dat met de coaching het paard een confronterende, verrassende spiegel kan zijn, die je inzichten geeft in één sessie. Paarden zijn gevoelig voor de lichaamstaal van anderen. Aan het gedrag van het paard kan men veel afleiden. Meer leren over jezelf samen met de paarden, dat is de coaching die Melanie als erkend paardencoach aan haar deelnemers overbrengt. Rosalie Akihary heeft een eigen praktijk, You’re welcome, coaching en training in Barendrecht en zij geeft het estafettestokje door aan Melanie. 

Beluister hier de hele uitzending

Op dinsdag 5 april vertelde Rob Favier over het concert op zaterdag 9 april in de Bethelkerk, als onderdeel van Passion 40 daagse.
Annemarie Schram vertelde over de invulling van de middag als er een verlicht kruis bij het Kruispunt geplaatst wordt waarbij meerdere activiteiten gericht op Pasen te doen zijn.
 

Beluister hier het eerste gedeelte van de uitzending. Om technische reden is alleen het eerst deel van de uitzending te beluisteren


Op dinsdag 29 maart waren Kees Silvis van platform Opvang Statushouders en Jan van Dijk van de Cultuur Comissie van Carnisse Haven te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Jan van Dijk vertelde over het benefiet concert voor vluchtelingen uit Oekraine dat op zaterdag 2 april in Carnisse Haven gehouden wordt.
Kees Silvis vertelde over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, waarvan er al 3 miljoen op de vlucht zijn door het oorlogsgeweld is ook een taak van de Barendrechtse gemeenschap. De gemeente heeft een projectgroep ingesteld gericht op de opvang van in eerste instantie 100 vluchtelingen uit Oekraïne. Maar het ziet er naar uit dat dit er snel meer worden. Vanwege een enorm huizen tekort zijn Kees Silvis en Ans van der Wel de initiatiefnemers van de opvang van vluchtelingen bij particulieren in Barendrecht. Bij de hartverscheurende beelden uit Oekraïne is het hartverwarmend dat veel gezinnen zich hebben aangemeld om Oekraïners in hun huis en hart op te nemen.

 


Op de aangekondigde informatieavond over de opvang van Oekraïners in de Bethelkerk op 17 maart kwamen 135 mensen af. Er is een grote betrokkenheid van de Barendrechters om deze vluchtelingen zo snel als mogelijk op te vangen, kinderen naar school te laten gaan en hen een passende baan aan te bieden, zodat zij weer in hun kracht komen te staan. Vele voorbeelden en initiatieven werden genoemd op die informatieavond.

In Carnisse Haven wordt zaterdag 2 april een benefietconcert gehouden voor Oekraïne. De opbrengst wordt beschikbaar gesteld voor lokale projecten met Oekraïense vluchtelingen. Aan het concert wordt meegewerkt door de Oekraïense celliste Katja Dirven, de Poolse fluitiste Inez Popko en de Russische pianiste/organiste Nadia Askarova. Zij hebben een programma samengesteld met werken van Ernest Bloch, het gebed uit het Joodse leven en bijvoorbeeld ‘Melodie’ van de Oekraïense componist Borys Lyatoshinsky. Zij zullen eindigen met het Oekraïens volkslied. Ook het jonge talent Bas Grégoire werkt mee aan het concert.

Aanvang 16 uur. Toegang vrij, er is collecte voor de vluchtelingen. Voor dit doel kan geld worden gedoneerd in de collectezak, via een rekeningnummer of QR-code in het programmaboekje of via www.carnissehaven.nl .


Op dinsdag  22 maart waren Rosalie Akihary, ervaringsdeskundige en professional voor thuiszittende hoogbegaafden en hun ouders en Ismail Körk, projectcoördinator/coach van Stichting Werkshop te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht in het kader van de Estafette. Rosalie Akihary heeft een eigen praktijk, You’re welcome, coaching en training in Barendrecht. Als ervaringsdeskundige en professional in het onderwijs is haar specialisatie hulp bieden aan hoofbegaafden, die vastlopen in het onderwijs, hun ouders en professionals die met deze kinderen te maken krijgen in hun werk. Maar ook traumacoach en onderwijscoach voor kinderen, die vastlopen in het onderwijs, waardoor zij geen normale onderwijsroute doorlopen en zich in de reguliere zorg en onderwijs niet geholpen en begrepen voelen. Haar doel is om ouders te leren hoe zij hun kinderen kunnen helpen als zij vastlopen, omdat ouders de belangrijkste ingang zijn tot herstel. 

 

Beluister hier de hele uitzending


Op dinsdag  22 februari waren Ismail Körk, projectcoördinator/coach van Stichting Werkshop en Shadée Fransen, jongerencoach van De Jonge Krijger te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht in het kader van de Estafette.
De Werkshop met een locatie in Rotterdam-Zuid wil jongeren, die zelf de weg niet weten, waaronder statushouders met een taalachterstand, helpen om actief deel te nemen aan de maatschappij en om zelfstandig te kunnen leven.  Zij helpt jongeren tussen de 16 en 27 jaar aan een passende baan met of zonder opleiding. Voor jongeren, die willen ontdekken welke talenten zij hebben is er ook het project MDT, de Maatschappelijke Diensttijd. Met MDT krijgt men de kans om talenten te ontdekken en te ontwikkelen.


Beluister hier de hele uitzending

 

De projecten zijn gericht op het versterken, inspireren en het verbinden van jongeren met het project, met elkaar en met zichzelf. Het aanbod is breed zodat er altijd een passende plek is voor een ieder die zich aanmeldt. Het is een unieke en leerzame ervaring met hulp van een talentcoach. Zij helpen jongeren meestal gratis en met succes. Hun motto is ‘wij gaan verder, waar anderen stoppen’. Ook jongeren uit de BAR-gemeente nemen deel aan stichting Werkshop.
Met Shadée van De Jonge Krijger en Ismail Körk van De Werkshop gingen we in gesprek over de mogelijkheden die er zijn en hoe zij elkaar kunnen versterken.

Op dinsdag15 februari waren Carel Jansen en Joanne Hertgers te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht, omdat zij betrokken zijn bij de Global Mercy. Het grootste ziekenhuisschip ter wereld, de Global Mercy, meert zaterdag 26 februari aan in de haven van Rotterdam, naast de Erasmusbrug. Dit nieuwe ziekenhuisschip van Mercy Ships wordt gedurende twee weken officieel gepresenteerd aan het publiek voordat het samen met alle vrijwilligers aan boord begint aan de missie: het toegankelijk maken van medische zorg in de armste landen van de wereld.  Een historisch moment, want het laatste bezoek van een ziekenhuisschip van Mercy Ships in Europa is alweer 15 jaar geleden. Mercy Ships bestaat al sinds 1978 en zij is in 2015 begonnen met de bouw van dit nieuwe ziekenhuisschip, gebouwd in China en afgebouwd in Antwerpen. Het schip is 174 meter lang, 28.6 meter breed en is 12 deks hoog. Het schip heeft 6 operatiekamers en 200 bedden voor patiënten en met dit schip wordt de medische capaciteit verdubbeld. Professionals zoals chirurgen, verpleegkundigen, anesthesisten maken deel uit van 600 vrijwilligers. Zij zijn gewend samen te werken en ernstig zieke mensen te behandelen en te opereren en zij worden gerekruteerd uit 50 verschillende landen.

Op dinsdag  1 februari was Shadée Fransen van De Jonge Krijger, een projectorganisatie en Steven Schaap, jongerenwerker van Kijk op Welzijn te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Steven geeft het stokje van de estafette door aan De Jonge Krijger. Het is een sociale onderneming o.a. in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk, die jongeren op weg helpt naar school, naar werk en wat zij het allerliefste doen. Zij doen dit door persoonlijk te coachen, door trainingen en workshops en voorlichting te geven. Zij helpen jongeren meestal gratis en met succes. De Jonge Krijger voert het RMC uit, het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt, voortijdig schoolverlaten.


Zij werkt doelgericht en maakt haar maatschappelijke impact zichtbaar: aanpak jeugdwerkloosheid, voortijdig schoolverlaten, omgaan met geld, voorkomen van schulden en groei in persoonlijke ontwikkeling. De Jonge Krijger heeft een laagdrempelig en jong team dat aansluit op de belevingswereld van jongeren. De Krijgeracademie heeft al 16 jaar ervaring in het geven van trainingen voor jongeren met verschillende hulpvragen. Met Shadée en Steven gaan we in gesprek over elkaars werk en komen we uit bij de vraag wat zij van elkaar kunnen leren. Het radioprogramma Hart voor Barendrecht is op dinsdagavond tussen 19.00 tot 20.00 uur te beluisteren bij Exxact Barendrecht. Exxact Barendrecht is te ontvangen op FM 106.4MHz in de ether en via internet op www.exxact.nl. Uitzendingen zijn na te beluisteren op www.hartvoorbarendrecht.nl. 


Op dinsdag 18 januari waren coördinator Anne Kooiman en een vrijwillig begeleider Eva Timmerije van Vluchtelingenwerk Nederland in Barendrecht te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Vluchtelingenwerk heeft behoefte aan meer vrijwilligers. Dat heeft meerdere oorzaken: sinds 1 januari 2022 verandert de wet inburgering en zijn alle nieuwkomers verplicht mee te doen met het inburgeringstraject. Tevens verwacht vluchtelingenwerk dat er in 2022 meer statushouders gehuisvest gaan worden in Barendrecht dan de afgelopen jaren omdat er meerdere nieuwbouwprojecten lopen. Het snel vergroten van het netwerk is een pijler van deze nieuwe wet.
Wegens technische omstandigheden is de radio geluidsopname helaas (nog) niet beschikbaar

Voor verschillende taken worden vrijwilligers gezocht:
1. Huisvestingbegeleiders. Eén week voor de verhuizing plaatsvindt worden zij gevraagd om te helpen met het inrichten van het huis, de verhuizing, helpen met het invullen van formulieren m.b.t. de verhuizing.
2. Maatschappelijke begeleiders: Hoogste prioriteit is integratie. Wekelijks wordt aan één onderwerp gewerkt. Verder helpen met papier- en regelwerk m.b.t. onderwijs, nutsvoorzieningen, uitkering, belasting etc. op kantoor van Vluchtelingenwerk. Duur van dit traject is afhankelijk van de situatie, maar minimaal 9 maanden en neemt een halve tot een hele dag per week in beslag.
3. Taalcoaches. Zij gaan een half jaar lang 2 uur per week met nieuwkomers oefenen met taal, thuis of in de bibliotheek.
4. Buddy’s voor project Goede buur. Nieuwkomers kennis laten maken met organisaties in Barendrecht. Samen op pad gaan.
Voor de eerste drie vormen van begeleiding biedt Vluchtelingewerk een training aan.
In deze uitzending geven de mensen van Vluchtelingenwerk meer uitleg over hoe Vluchtelingenwerk omgaat met de  groeiende vraag naar begeleiders in Barendrecht en de inhoud van het trainingsprogramma om begeleider te worden.
Tevens vertelt de ervaren begeleider over het zijn of haar motivatie om dit werk te doen en hoe het in de praktijk werkt.


Sinds 2009 maakt Hart voor Barendrecht het radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het radioprogramma is onderdeel van de programmering van de lokale omroep Exxact Barendrecht. Het radioprogramma Hart voor Barendrecht is elke dinsdagavond te beluisteren op Exxact. De programmamakers zijn Jacomien Glasbergen en Arnold Sluijs. Het programma is vanaf 19.00 uur te beluisteren via 106.4FM of via exxact.nl. Heb jij/heeft u tips voor onze redactie? Stuur dan een mail.

Redactie: