Bekijk hier een gedeelte van het interview

Op dinsdag 17 mei waren contactpersonen van de goede doelen en de voorzitter van de organisatie van de Bethelbazar ter gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Voorzitter Leen Pot vertelde hoe het is om na twee jaar alternatieven, samen met veel vrijwilligers weer een echte Bethelbazar te mogen organiseren en wat de bezoekers kunnen verwachten op de bazar die op vrijdag 20 en zaterdag 21 mei, in en bij de Bethelkerk gehouden wordt. Aanleiding om een bazar te houden is nog altijd het ondersteunen van goede doelen. Esther Dost, coördinator van Stichting Present vertelde in deze uitzending over een nieuw kookproject. Vrijwilligers van het kookproject gaan in keukens van instellingen maaltijden bereiden en deze vervolgens bij mensen thuis afleveren waarbij een gesprekje mogelijk is. Voor de ingrediënten van de  maaltijden is geld nodig. Joan Bolt, contactpersoon van Bal Anand, vertelde over de investeringen in duurzame energie die zorgboerderij Umang in India gaat doen. Deze investeringen zijn nodig omdat de energierekeningen te hoog worden. Erik Jongenotter vertelde namens de ZWO, onderdeel van de diaconie van PKN Barendrecht, over project Renacer in Colombia, Renacer biedt vluchtelingen uit Venezuela opleidingen aan waardoor hun kansen voor de toekomst sterk verbeteren. Claude Mushikangondo en Corina van der Laan vertelden over het Khaki fonds. Het Khaki fonds zamelt geld in om opleidingen voor weeskinderen in Congo en Sudan te betalen. Claude is tevens muzikant en heeft in de radio uitzending een klein live optreden verzorgd.

Beluister hier de hele uitzending

Voor andere uitzendingen zie 'Read more'

 
Op dinsdag 10 mei waren Berdien van Everdingen, beheerder van De Kleine Duiker en Melanie van den Berg, paardencoach bij Horses & Co in Heerjansdam te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht in het kader van de Estafette. Berdien van Everdingen is bijna een jaar de beheerder van De Kleine Duiker, de recreatieboerderij aan de rand van Barendrecht. De Kleine Duiker biedt rust en ruimte en er is veel te beleven met dieren, een kijkje in de vlindertuin, een drankje in de kantine, kano verhuur, een kinderfeestje of een bedrijfsuitje; het kan allemaal en De Kleine Duiker is 7 dagen per week geopend. Berdien van Everdingen heeft haar eigen schapenboerderij uitgebreid met een zorgtak tot een multifunctioneel landbouwbedrijf. Ontvangst van schoolklassen, verkoop van eigen verwerkte producten, excursies en het ontvangen van gasten is haar niet vreemd.

Melanie van den Berg werkt een dag in de week als ZZP-er bij Horses&C0 in Heerjansdam als paardencoach. Coaching, therapie en begeleiding met het paard is de co-therapeut voor kinderen en volwassenen met trauma’s, hechtingsproblematiek, hoog-gevoeligheid en met de gevolgen van te lang en teveel stress. Ook heeft Melanie nu een eigen bedrijf met het paard als co-therapeut opgezet.


Op dinsdag 3 mei is een interview met Ruben en Joanne  de Jong  te beluisteren in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Ruben is gedreven door passie voor God en mensen en heeft nu een tweede boek geschreven. Het eerste boek ‘Buigen’ over de kracht van het gebed krijgt een vervolg in ‘Discipel’, Jezus volgen met hart, hoofd en handen. Dit tweede boek kwam tot stand met drie vrienden en steunpilaren voor Ruben. Hij snijdt in dit boek een belangrijk thema aan voor de kerk van vandaag: discipel zijn en discipelen maken! Het is een makkelijk leesbaar boek geworden dat vooral het proces beschrijft hoe je discipelschap niet leert uit een boekje, maar door naar de Meester te kijken. Ruben heeft in zijn rol als leider van een Bijbelschool veel nagedacht en gesproken over discipel zijn en discipelen maken en zo is hij toe gegroeid naar het aan het papier toevertrouwen van zijn drijfveren. Daarnaast is Ruben een veel gevraagd spreker en preek hij bijna elke zondag in verschillende kerken, zoals Evangelische-, Baptisten- en PKN kerken. 

 


Bekijk hier een stukje van de uitzending

Op dinsdag 19 april waren Melanie van den Berg, paardencoach bij Horses & Co in Heerjansdam en Rosalie Akihary, ervaringsdeskundige en professional voor thuiszittende hoogbegaafden en hun ouders te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht in het kader van de Estafette. Melanie van den Berg werkt een dag in de week als ZZP-er bij Horses&C0 in Heerjansdam als paardencoach. Coaching, therapie en begeleiding met het paard is de co-therapeut voor kinderen en volwassenen met trauma’s, hechtingsproblematiek, hoog-gevoeligheid en met de gevolgen van te lang en teveel stress. Ook heeft Melanie nu een eigen bedrijf met het paard als co-therapeut opgezet. Paarden zijn gevoelige dieren en er wordt gewerkt met de methodiek van ervaringsgericht leren en met persoonlijke doelen. Met een indicatie van de WMO of de WIZ kunnen volwassenen en kinderen hier terecht. De ervaring leert dat met de coaching het paard een confronterende, verrassende spiegel kan zijn, die je inzichten geeft in één sessie. Paarden zijn gevoelig voor de lichaamstaal van anderen. Aan het gedrag van het paard kan men veel afleiden. Meer leren over jezelf samen met de paarden, dat is de coaching die Melanie als erkend paardencoach aan haar deelnemers overbrengt. Rosalie Akihary heeft een eigen praktijk, You’re welcome, coaching en training in Barendrecht en zij geeft het estafettestokje door aan Melanie. 

Beluister hier de hele uitzending

Op dinsdag 5 april vertelde Rob Favier over het concert op zaterdag 9 april in de Bethelkerk, als onderdeel van Passion 40 daagse.
Annemarie Schram vertelde over de invulling van de middag als er een verlicht kruis bij het Kruispunt geplaatst wordt waarbij meerdere activiteiten gericht op Pasen te doen zijn.
 

Beluister hier het eerste gedeelte van de uitzending. Om technische reden is alleen het eerst deel van de uitzending te beluisterenOp dinsdag 29 maart waren Kees Silvis van platform Opvang Statushouders en Jan van Dijk van de Cultuur Comissie van Carnisse Haven te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Jan van Dijk vertelde over het benefiet concert voor vluchtelingen uit Oekraine dat op zaterdag 2 april in Carnisse Haven gehouden wordt.
Kees Silvis vertelde over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, waarvan er al 3 miljoen op de vlucht zijn door het oorlogsgeweld is ook een taak van de Barendrechtse gemeenschap. De gemeente heeft een projectgroep ingesteld gericht op de opvang van in eerste instantie 100 vluchtelingen uit Oekraïne. Maar het ziet er naar uit dat dit er snel meer worden. Vanwege een enorm huizen tekort zijn Kees Silvis en Ans van der Wel de initiatiefnemers van de opvang van vluchtelingen bij particulieren in Barendrecht. Bij de hartverscheurende beelden uit Oekraïne is het hartverwarmend dat veel gezinnen zich hebben aangemeld om Oekraïners in hun huis en hart op te nemen.

 


Op de aangekondigde informatieavond over de opvang van Oekraïners in de Bethelkerk op 17 maart kwamen 135 mensen af. Er is een grote betrokkenheid van de Barendrechters om deze vluchtelingen zo snel als mogelijk op te vangen, kinderen naar school te laten gaan en hen een passende baan aan te bieden, zodat zij weer in hun kracht komen te staan. Vele voorbeelden en initiatieven werden genoemd op die informatieavond.

In Carnisse Haven wordt zaterdag 2 april een benefietconcert gehouden voor Oekraïne. De opbrengst wordt beschikbaar gesteld voor lokale projecten met Oekraïense vluchtelingen. Aan het concert wordt meegewerkt door de Oekraïense celliste Katja Dirven, de Poolse fluitiste Inez Popko en de Russische pianiste/organiste Nadia Askarova. Zij hebben een programma samengesteld met werken van Ernest Bloch, het gebed uit het Joodse leven en bijvoorbeeld ‘Melodie’ van de Oekraïense componist Borys Lyatoshinsky. Zij zullen eindigen met het Oekraïens volkslied. Ook het jonge talent Bas Grégoire werkt mee aan het concert.

Aanvang 16 uur. Toegang vrij, er is collecte voor de vluchtelingen. Voor dit doel kan geld worden gedoneerd in de collectezak, via een rekeningnummer of QR-code in het programmaboekje of via www.carnissehaven.nl .


Bekijk hier een stukje van het interview

Op dinsdag  22 maart waren Rosalie Akihary, ervaringsdeskundige en professional voor thuiszittende hoogbegaafden en hun ouders en Ismail Körk, projectcoördinator/coach van Stichting Werkshop te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht in het kader van de Estafette. Rosalie Akihary heeft een eigen praktijk, You’re welcome, coaching en training in Barendrecht. Als ervaringsdeskundige en professional in het onderwijs is haar specialisatie hulp bieden aan hoofbegaafden, die vastlopen in het onderwijs, hun ouders en professionals die met deze kinderen te maken krijgen in hun werk. Maar ook traumacoach en onderwijscoach voor kinderen, die vastlopen in het onderwijs, waardoor zij geen normale onderwijsroute doorlopen en zich in de reguliere zorg en onderwijs niet geholpen en begrepen voelen. Haar doel is om ouders te leren hoe zij hun kinderen kunnen helpen als zij vastlopen, omdat ouders de belangrijkste ingang zijn tot herstel. 
 

Beluister hier de hele uitzending


Bekijk hier een stukje van het interview

Op dinsdag  22 februari waren Ismail Körk, projectcoördinator/coach van Stichting Werkshop en Shadée Fransen, jongerencoach van De Jonge Krijger te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht in het kader van de Estafette.
De Werkshop met een locatie in Rotterdam-Zuid wil jongeren, die zelf de weg niet weten, waaronder statushouders met een taalachterstand, helpen om actief deel te nemen aan de maatschappij en om zelfstandig te kunnen leven.  Zij helpt jongeren tussen de 16 en 27 jaar aan een passende baan met of zonder opleiding. Voor jongeren, die willen ontdekken welke talenten zij hebben is er ook het project MDT, de Maatschappelijke Diensttijd. Met MDT krijgt men de kans om talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Beluister hier de hele uitzending

 

De projecten zijn gericht op het versterken, inspireren en het verbinden van jongeren met het project, met elkaar en met zichzelf. Het aanbod is breed zodat er altijd een passende plek is voor een ieder die zich aanmeldt. Het is een unieke en leerzame ervaring met hulp van een talentcoach. Zij helpen jongeren meestal gratis en met succes. Hun motto is ‘wij gaan verder, waar anderen stoppen’. Ook jongeren uit de BAR-gemeente nemen deel aan stichting Werkshop.
Met Shadée van De Jonge Krijger en Ismail Körk van De Werkshop gingen we in gesprek over de mogelijkheden die er zijn en hoe zij elkaar kunnen versterken.


Op dinsdag15 februari waren Carel Jansen en Joanne Hertgers te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht, omdat zij betrokken zijn bij de Global Mercy. Het grootste ziekenhuisschip ter wereld, de Global Mercy, meert zaterdag 26 februari aan in de haven van Rotterdam, naast de Erasmusbrug. Dit nieuwe ziekenhuisschip van Mercy Ships wordt gedurende twee weken officieel gepresenteerd aan het publiek voordat het samen met alle vrijwilligers aan boord begint aan de missie: het toegankelijk maken van medische zorg in de armste landen van de wereld.  Een historisch moment, want het laatste bezoek van een ziekenhuisschip van Mercy Ships in Europa is alweer 15 jaar geleden. Mercy Ships bestaat al sinds 1978 en zij is in 2015 begonnen met de bouw van dit nieuwe ziekenhuisschip, gebouwd in China en afgebouwd in Antwerpen. Het schip is 174 meter lang, 28.6 meter breed en is 12 deks hoog. Het schip heeft 6 operatiekamers en 200 bedden voor patiënten en met dit schip wordt de medische capaciteit verdubbeld. Professionals zoals chirurgen, verpleegkundigen, anesthesisten maken deel uit van 600 vrijwilligers. Zij zijn gewend samen te werken en ernstig zieke mensen te behandelen en te opereren en zij worden gerekruteerd uit 50 verschillende landen.


Op dinsdag  1 februari was Shadée Fransen van De Jonge Krijger, een projectorganisatie en Steven Schaap, jongerenwerker van Kijk op Welzijn te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Steven geeft het stokje van de estafette door aan De Jonge Krijger. Het is een sociale onderneming o.a. in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk, die jongeren op weg helpt naar school, naar werk en wat zij het allerliefste doen. Zij doen dit door persoonlijk te coachen, door trainingen en workshops en voorlichting te geven. Zij helpen jongeren meestal gratis en met succes. De Jonge Krijger voert het RMC uit, het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt, voortijdig schoolverlaten.

Zij werkt doelgericht en maakt haar maatschappelijke impact zichtbaar: aanpak jeugdwerkloosheid, voortijdig schoolverlaten, omgaan met geld, voorkomen van schulden en groei in persoonlijke ontwikkeling. De Jonge Krijger heeft een laagdrempelig en jong team dat aansluit op de belevingswereld van jongeren. De Krijgeracademie heeft al 16 jaar ervaring in het geven van trainingen voor jongeren met verschillende hulpvragen. Met Shadée en Steven gaan we in gesprek over elkaars werk en komen we uit bij de vraag wat zij van elkaar kunnen leren. Het radioprogramma Hart voor Barendrecht is op dinsdagavond tussen 19.00 tot 20.00 uur te beluisteren bij Exxact Barendrecht. Exxact Barendrecht is te ontvangen op FM 106.4MHz in de ether en via internet op www.exxact.nl. Uitzendingen zijn na te beluisteren op www.hartvoorbarendrecht.nl. Op dinsdag 18 januari waren coördinator Anne Kooiman en een vrijwillig begeleider Eva Timmerije van Vluchtelingenwerk Nederland in Barendrecht te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Vluchtelingenwerk heeft behoefte aan meer vrijwilligers. Dat heeft meerdere oorzaken: sinds 1 januari 2022 verandert de wet inburgering en zijn alle nieuwkomers verplicht mee te doen met het inburgeringstraject. Tevens verwacht vluchtelingenwerk dat er in 2022 meer statushouders gehuisvest gaan worden in Barendrecht dan de afgelopen jaren omdat er meerdere nieuwbouwprojecten lopen. Het snel vergroten van het netwerk is een pijler van deze nieuwe wet.
Wegens technische omstandigheden is de radio geluidsopname helaas (nog) niet beschikbaar

Voor verschillende taken worden vrijwilligers gezocht:
1. Huisvestingbegeleiders. Eén week voor de verhuizing plaatsvindt worden zij gevraagd om te helpen met het inrichten van het huis, de verhuizing, helpen met het invullen van formulieren m.b.t. de verhuizing.
2. Maatschappelijke begeleiders: Hoogste prioriteit is integratie. Wekelijks wordt aan één onderwerp gewerkt. Verder helpen met papier- en regelwerk m.b.t. onderwijs, nutsvoorzieningen, uitkering, belasting etc. op kantoor van Vluchtelingenwerk. Duur van dit traject is afhankelijk van de situatie, maar minimaal 9 maanden en neemt een halve tot een hele dag per week in beslag.
3. Taalcoaches. Zij gaan een half jaar lang 2 uur per week met nieuwkomers oefenen met taal, thuis of in de bibliotheek.
4. Buddy’s voor project Goede buur. Nieuwkomers kennis laten maken met organisaties in Barendrecht. Samen op pad gaan.
Voor de eerste drie vormen van begeleiding biedt Vluchtelingewerk een training aan.
In deze uitzending geven de mensen van Vluchtelingenwerk meer uitleg over hoe Vluchtelingenwerk omgaat met de  groeiende vraag naar begeleiders in Barendrecht en de inhoud van het trainingsprogramma om begeleider te worden.
Tevens vertelt de ervaren begeleider over het zijn of haar motivatie om dit werk te doen en hoe het in de praktijk werkt.


Op dinsdag  11 januari zijn Leonie Hoogerheide van de Groene Dagbesteding en Steven Schaap, jongerenwerker van Kijk op Welzijn te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Leonie Hoogerheide geeft het stokje van de estafette door aan Steven Schaap. Het Jongerenwerk Barendrecht organiseert allerlei activiteiten voor, door en met jongeren van 10 tot 25 jaar op verschillende plekken in Barendrecht. Het project Connect, welke in oktober 2020 is gestart krijgt in de uitzending speciale aandacht. Connect is voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar, die in twee leeftijdsgroepen bij elkaar komen in het Jongerencentrum BLOK0180.

Hier leren de jongeren elkaar kennen, maken ze plezier en ontwikkelen ze sociale vaardigheden door verschillende individuele en gezamenlijke opdrachten. Door te werken aan doelen wordt eenzaamheid onder jongeren doorbroken en worden de onderliggende oorzaken van ‘je alleen voelen’ aangepakt. Bij Connect doe je veel leuke dingen en wordt je sociaal sterker. Samen met andere jongeren worden allerlei activiteiten bedacht en georganiseerd. De groep bepaalt dus zelf hoe de avond eruit ziet.
Met Leonie en Steven gaan we in gesprek om elkaars werk te leren kennen en komen we uit bij de vraag wat zij van elkaar kunnen leren.


Op dinsdag  7 december waren Simone van der Veen van ZorgMies en Leonie Hoogerheide en Coby van Veen van de Groene Dagbesteding te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Simone  van ZorgMies geeft het stokje van de estafette door aan Leonie van de Groene Dagbesteding, gevestigd op de Carnisseweg 51.
Deze dagbesteding Carnissehof is op 1 november 2021 geopend. Zij biedt een zinvolle dagbesteding in huiselijke en landelijke omgeving. Het is een plek waar men samen activiteiten kan ondernemen en waarbij gezelligheid, ontspanning en ontmoeting voorop staan. Op deze Groene Dagbesteding, bedoeld voor mensen die wat ondersteuning kunnen gebruiken voor een zinvolle dagbesteding, zijn in de tuin genoeg activiteiten te ondernemen, maar ook binnen. De activiteiten zijn gericht op ontmoeting, kunst en cultuur, maatschappelijke betrokkenheid en identiteit. Met Simone en Leonie gaan we in gesprek om elkaars werk te leren kennen en zien wat zij van elkaar kunnen leren.

Op dinsdag 7 december vindt ook de Nationale Vrijwilligers dag plaats. Een uitgelezen kans voor vrijwilligersorganisaties om vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. Wat gebeurt er in Barendrecht aan complimentjes, kaartjes, uitstapjes en in het zonnetje zetten?

Het radioprogramma Hart voor Barendrecht is op dinsdagavond tussen 19.00 tot 20.00 uur te beluisteren bij Exxact Barendrecht. Exxact Barendrecht is te ontvangen op FM 106.4MHz in de ether en via internet op www.exxact.nl. Uitzendingen zijn na te beluisteren op www.hartvoorbarendrecht.nl


Op dinsdag 30 november waren Corma Bezemer van YWAM, Yolanda Hekkert van St. Wens&Go en Petra Teunissen van St. Present te gast in het radioprogramma Hart voor Barendrecht.  In de tuin van de Dorpskerk zal vanaf zaterdag 11 december een grote KerstWensZegenboom staan die Barendrechters symbolisch kunnen vullen met wensen en zegeningen voor hun dorpsgenoten. Vanaf 15 november tot 9 december kunnen mensen een wens of zegen op- schrijven. Die briefjes zijn in te leveren in een rode box in de bibliotheek Middeldijkerplein, de buurtkamer van Vrijenburg, Kijk op Welzijn ’t Vlak of in de Dorpskerk. Er mogen algemene en concrete wensen worden ingediend waar kosten aan verbonden zijn, zoals een uitstapje naar de Rotterdamse haven, een etentje in een restaurant of het opknappen van een tuintje. Schrijf een wens en zet eigen contactgegevens onder de wens en van diegene voor wie je de wens instuurt. Die wensen kan iemand zelf vervullen, b.v. door het bakken van een taart of die wens kan worden vervuld door St. Present of door St. Wens&Go. Ook de diaconie van deDorpskerk staat paraat om de wensen in vervulling te laten gaan.Wensen worden vervuld of voldaan in de periode van 14 december t/m 14 februari. De Wensboom kreeg in 2020 de 3e prijs bij Barendrechts Beste. Daarvan was Corma Bezemer de initiatiefneemster. Deze wensen die in de rode box terecht komen worden door cliënten van De Overburen door sterren en engelen gesymboliseerd in de KerstWensZegenboom.


ds. Herman Scheffer

Op dinsdag 23 oktober was ds. Herman Scheffer, NGK-predikant van de Maranathakerk te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht.  Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar wordt in de protestantse kerken meer en meer de Eeuwigheidszondag gehouden. Dit jaar valt die zondag op 21 november. Een week later begint het nieuwe kerkelijke jaar met de eerste Advent. Eeuwigheidszondag is verwant aan de rooms-katholieke traditie van de gedenkdag Allerzielen, op 2 november. Op Eeuwigheidszondag, een gedachtenisdienst gedenken we gemeenteleden die het afgelopen jaar zijn overleden. Met eerbied worden de namen genoemd van hen die niet meer onder ons zijn. Er is verdriet, er zijn vele gedachten, er is gemis. Juist op de laatste zondag van het kerkelijk jaar is samen gedenken troostvol met uitzicht op Gods beloften van een nieuwe hemel en een  nieuwe aarde. Er is verbinding met gedenken, vieren en de toekomst. Tussen mensen die ons zijn voorgegaan en ons. Herinneringen en gevoelens delen. Soms zonder woorden.
Met ds. Herman Scheffer keken we naar de plaats van verdriet en rouw in de eredienst. 
Op dinsdag 16 november waren Irene Zegwaard en Remco Koenen van Sociale Tuinzorg  en Simone van der Veen van ZorgMies te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Irene en Remco van Sociale Tuinzorg geven het stokje van de estafette door aan Simone van der Veen van ZorgMies, regio Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk.
Een ZorgMies biedt ondersteunende mantelzorg, hulp aan huis, van gezelschap tot gezinshulp, van begeleid vervoer tot ondersteuning bij dementie.
Op dinsdag 16 november zijn Irene Zegwaard en Remco Koenen van Sociale Tuinzorg  en Simone van der Veen van ZorgMies te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Irene en Remco van Sociale Tuinzorg geven het stokje van de estafette door aan Simone van der Veen van ZorgMies, regio Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk.
Een ZorgMies biedt ondersteunende mantelzorg, hulp aan huis, van gezelschap tot gezinshulp, van begeleid vervoer tot ondersteuning bij dementie.
In 2015 is ZorgMies gestart met een vestiging in Zwijndrecht. Inmiddels is ZorgMies een groeiende formule met ruim 40 vestigingen in heel Nederland. Het doel is dan ook dat mensen die zorg krijgen die zij verdienen.
ZorgMies Yvonne van der Veen vertelt in de uitzending wat haar drijft en wat samenwerken met andere instellingen voor haar betekent. Hoe word je een ZorgMies ondernemer en hoe word je bekend in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk? Welke relatie is er tussen de Sociale Tuinzorg en ZorgMies Yvonne van der Veen?
 

Ds. K. Klopstra
Op dinsdag 2 november gingen we met ds. K. Klopstra van de Hersteld Hervormde Gemeente Barendrecht in het radioprogramma Hart voor Barendrecht in gesprek over Dankdag, welke ieder jaar op de eerste woensdag van november gehouden wordt. Dankdag voor Gewas en Arbeid is, net als Biddag, een gedenkdag in het protestantisme in Nederland. Het is één van de christelijke feestdagen. Zo rond 1653 is deze dag vastgesteld om in de protestantse kerkgemeenschap God te danken voor het gewas; het eten waarin iedereen dagelijks werd voorzien. Nu zo’n 370 jaar later, geldt Dankdag nog steeds als christelijke feestdag. In hoeverre is deze dag veranderd, nu we in een welvarend land leven en uitkeringen hebben als we onder het bestaansminimum komen? Zijn er kerken die op woensdagavond 3 november uitnodigen ter kerke gaan?

In de week rond Dankdag houdt Dorcas altijd de Voedselactie. Met Janet Klein van de landelijk Dorcas Voedselactie gaan we in gesprek hoe er dit jaar aandacht wordt besteed aan de allerarmsten in Oost Europa. Er zullen geen voedselacties zijn in de verschillende supermarkten, zoals dat 20 jaar wel zo geweest is. De allerarmsten zijn er nog steeds, dus op welke wijze zal nu de Dorcas Voedselactie in Barendrecht onder de aandacht worden gebracht? Kunnen de vele vrijwilligers in Barendrecht, die zich al jarenlang een dag in november beschikbaar stellen om de actie onder de aandacht te brengen  op een andere manier worden ingezet?
Op dinsdag 26 oktober zijn Pia van Dalen van woonstichting Patrimonium en Irene Zegwaard en Remco Koenen van Sociale Tuinzorg te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Woonstichting Patrimonium geeft het stokje van de estafette door aan Irene en Remco van Sociale Tuinzorg Borboleta Mariposa. Zij bedenken, organiseren  en begeleiden groene en sociale activiteiten. Met oog voor mens en natuur en met hergebruik van materialen. Zij zijn te vinden in en rond Loods 38, achter het NS-treinstation. De moestuin bij Loods 38 is een doe- en leertuin voor iedereen die groene vingers wil kweken of zijn groene kennis en ervaring wil delen met anderen. De Sociale Tuinzorg biedt kleinschalig tuin- of balkononderhoud, samen met de bewoners én met een luisterend oor. Heel vaak voor senioren die thuis willen blijven wonen, maar de tuin niet meer bij kunnen houden. Daarnaast maken Irene en Remco van gebruikt hout de zogenaamde Sguyfelaers. Tegel eruit, Sguyfelaer er in! Zo werken zij samen met de bewoners aan een beter klimaat. Het regenwater wordt beter opgevangen en: groen moet je doen. Door de Sguyfelaers te maken en te plaatsen, samen met diverse doelgroepen, behalen zij met elkaar zowel een groen als een sociaal resultaat.

Irene en Remco vertellen in de uitzending wat hen drijft en wat samenwerken voor hen betekent. Hoelang bestaat dit groene en sociale project en hoe bekend zijn zij in Barendrecht?


Op dinsdag 19 oktober was Kees Brinkman, de schrijver van het boek ‘Kijkhoekkerk aan de Devel’ te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht.
Kees Brinkman is een bekend onderzoeker van de regionale geschiedenis. Met de kerk van Kijfhoek heeft hij een bijzondere band. Als inwoner van Heerjansdam komt hij er vrijwel wekelijks. Hij is er ook koster en vrijwilliger geweest. Op verzoek van Stichting Behoud Kijfhoekkerk beschrijft hij de geschiedenis van de kerk en haar omgeving. En dat werd tijd ook, want de laatste publicatie over de kerk dateert uit 1980. Deze kerk, gebouwd in 1368 is meer dan 650 jaar oud en de kerkvoogdij heeft altijd goed voor het kerkje gezorgd.

Het radioprogramma Hart voor Barendrecht is op dinsdagavond tussen 19.00 tot 20.00 uur te beluisteren bij Exxact Barendrecht. Exxact Barendrecht is te ontvangen op FM 106.4MHz in de ether, FM 105.9MHz op de kabel en via internet op www.exxact.nl. Uitzendingen zijn na te beluisteren op www.hartvoorbarendrecht.nl. In 1992 is het gebouw gerestaureerd en sinds 2021 zijn kerk en begraafplaats eigendom van Stichting Behoud Kijkhoekkerk. Elke eerste en derde zondag van de maand is er een middagdienst. Sinds 2003 is de kerk ook een officiële trouwlocatie. Kijkhoek is door het rangeerterrein sinds de negentiende eeuw in heel Europa bekend geworden. Waar komt bij Kees Brinkman zijn liefde voor de Kijkhoekkerk vandaan? Wanneer is die liefde een aandacht bij hem begonnen? Wat heeft het hem gekost? In de uitzending praten we met Kees Brinkman over zijn net uitgekomen boek ‘Kijkhoekkerk aan de Devel’.


Bekijk een blokje interview over Het Zijspoor

Op dinsdag 12 oktober is Johan Terdu van Het Zijspoor Barendrecht te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht.  Het Zijspoor is een in 2019 opgericht uniek Dajong Dagbestedingscentrum in de fietsenbranche. Johan Terdu, bekend van het in 2006 opgerichte project Dajong Computervrienden, een dagactiviteit voor jongeren, met afstand tot de arbeidsmarkt. Het Zijspoor wordt begeleid door vakkundige begeleiders, die hart hebben voor de cliënten en de materie waar zij dagelijks mee bezig zijn op het gebiedt van technologie. Zo zet stichting Dajong een kwalitatief hoogwaardig product op de markt. Daarnaast verleent Het Zijspoor service rondom het station van Barendrecht. Zij hopen door hun aanwezigheid o.a. fietsdiefstallen te verminderen. 

Beluister de hele uitzending over Het ZijspoorEn als de temperaturen weer gaan dalen en de fiets komt stil te staan biedt het Zijspoor een fietsvertroeteling en onderhoudsbeurt aan.     Zo brengt dit nu 2-jarig bestaan van Het Zijspoor de verbinding tussen Barendrechters die hun fiets stallen en zo nodig laten repareren, als vele anderen die Het Zijspoor weten te vinden en dit project, op een natuurlijke manier bij elkaar. In gesprek met Johan Terdu komt dit project voor het voetlicht en biedt de uitzending de mogelijkheid die bekendheid te vergroten.

Het radioprogramma Hart voor Barendrecht is op dinsdagavond tussen 19.00 tot 20.00 uur te beluisteren bij Exxact Barendrecht. Exxact Barendrecht is te ontvangen op FM 106.4MHz in de ether en via internet op www.exxact.nl. 


Blokje interview over project Opruimgezelschap

Op dinsdag 5 oktober waren Petra Teunissen en Marjan Visser van Stichting Present en Pia van Dalen van woonstichting Patrimonium te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Stichting Present geeft het stokje van de estafette door aan Pia van Dalen van woonstichting  Patrimonium. Pia is projectleider Sociaal Beheer en maakt deel uit van het team van de afdeling wonen. Dan ben je een belangrijke schakel tussen bewoners, netwerkpartners en  de organisatie. 
De projectleider bevordert de leefbaarheid en bewonersparticipatie in de wooncomplexen en de hierbij behorende woonomgeving en onderhoudt actief contacten met bewoners en instanties hierover. Pia vertelt in de uitzending over de nieuwe cursus, die zij gaan opzetten ‘Wonen voor Statushouders’ De vrijwilligers krijgen een training  van een professional organizer.  Pia van Dalen vertelt wat haar drijft, wat samenwerken voor haar betekent. En heel belangrijk, wat leren zij van elkaar, Petra, Marjan en Pia?

Beluister de hele uitzending

Op dinsdag 28 september vertelden coördinator van Goede Buur, Halis Tunc, en vrijwilliger van Vluchtelingen Barendrecht, Marjo van Rijt, over het Project ‘samen koken, samen eten’ van Goede Buur in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht.  Zij blikten terug op de start van het project ‘samen koken, samen eten’ op 24 september. Met zo’n 16 mensen, statushouders en buddy’s werd op die datum gekookt en gegeten in Waterpoort. Hoe is dat verlopen? Met mensen die elkaar sinds kort kennen en de taal nog niet machtig zijn, gaan samen koken, de kantine van Waterpoort gezellig maken, de tafels dekken, het driegangenmenu serveren en dan gezamenlijk dineren.Actieve vrijwilligers zijn de buddy’s, die nieuwkomers ondersteunen bij het integreren in hun nieuwe woonplaats. Die avond hebben deze mensen door alles samen te delen aan elkaar het vertrouwen gegeven kennis te maken met hun verschillende gewoontes en hun verschillende culturen. Met het maken van drie recepten is er kennis gemaakt met een wereldgerecht, maar ook met een Nederlands toetje. De statushouders leren de Nederlandse cultuur zo  op spelender wijze kennen en de buddy’s maken kennis met een hun onbekende cultuur. Het brengt die verbinding die nodig is elkaar als mens beter te leren kennen. Op een natuurlijke manier wordt zo samen aan de nodige integratie gebouwd. In gesprek met Halis Tunc en Jacomien Glasbergen komt dit project voor het voetlicht. En ook biedt de uitzending de mogelijkheid om nieuwe buddy’s te werven.


Interview blokje met Paula van der Spek
Op dinsdag 21 september was Paula van der Spek, coördinator Buurtgezinnen in Barendrecht te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen, die om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan steun bij de opvoeding. Die steun wordt gegeven door een ander gezin uit de buurt. Dit kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen, opa’s en oma’s en volwassenen zonder kinderen zijn van harte welkom. We vinden het wel heel belangrijk dat steunouders ervaring hebben met kinderen, aldus Paula van der Spek. Steungezinnen krijgen geen vergoeding voor hun ondersteuning; het is vrijwilligerswerk. Steunouders hebben een belangrijke rol die soms moeilijk kan zijn. Daarom worden zij op hun beurt ondersteund door Buurtgezinnen. Buurtgezinnen is op dit moment actief in meer dan 80 gemeenten. Iedere gemeente heeft een eigen Buurtgezinnen-coördinator en een eigen pagina op deze website. In de uitzending vertelt Paula van der Spek hoe zij coördinator is geworden in Barendrecht, wat haar drijft en wat samenwerken voor haar betekent.
De hele uitzending nabeluisteren:Exxact Barendrecht is live te ontvangen in de ether op FM 106.4 MHz, op de kabel in Barendrecht en Heerjansdam op FM 105.9 MHZ en op www.exxact.nlVoor meer uitzendingen zie read more.

Voor vragen of informatie: 

 

 

 

Op dinsdag 14 september zijn Ans van der Wel van het Platform Opvang Statushouders en Petra Teunissen, voorzitter van Stichting Present te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het Platform Opvang Statushouders geeft het stokje van de estafette door aan Stichting Present. Petra Teunissen vertelt over hun nieuwe project ‘Het Opruimgezelschap voor ouderen. Samen met woonstichting Patrimonium en Samen Ouder Worden werkt Present aan de uitvoering van het Opruimgezelschap. Het is een project waarin vrijwilligers ouderen helpen om hun bezittingen te ordenen en te verminderen. De vrijwilligers krijgen een training in zes bijeenkomsten van een professional organizer. Tevens stelt de nieuwe secretaris van Present zich voor in deze uitzending. Zij vertellen wat hen drijft, wat samenwerken voor hen betekent en heel belangrijk, wat leren zij van elkaar?

Ans van der Wel

Op dinsdag 7 september waren Gerard Hofsté en Ditte Hogeweg te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Gerard speelde de rol van Paulus in Rome en Ditte speelde de rol van Claudia, lid van de christengemeente in Rome. De apostel Paulus werd tijdens zijn gevangenschap in Rome bewaakt door een soldaat, schreef brieven aan gemeenten die hij eerder had bezocht en mocht gasten ontvangen. De film ‘Onderweg naar Rome’ is een bijbelvertelling met flashbacks en muziek. In de flashbacks werd de rol van Saulus, later Paulus, ingevuld door andere spelers. De vorm van deze film is vergelijkbaar met de eerste film van Stichting Hart voor Barendrecht: ‘Terug naar Nazareth’.  Met Gerard en Ditte wordt in deze radio uitzending gekeken naar hoe zij hun rol speelden en beleefden en het maken van de film. Ditte en Gerard hebben tevens tijdens online repetities hun toneel ervaring ingezet om andere spelers te helpen met hun rolbeleving en expressie.Ditte en Gerard in Onderweg naar Rome (Foto: Sidney Bakker)

Op dinsdag 15 juni is de nieuwe coördinator Halis Tunc van het project “Goede Buur’ te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Ook Frans Schop als buddy van een statushouders gezin is aanwezig. Het project ‘Goede Buur’  is per 1 mei van start gegaan bij Vluchtelingenwerk in Barendrecht. Dit is goed nieuws, omdat jarenlang aandacht is gevraagd, vooral van het Platform Opvang Statushouders om dit project gestalte te geven.
Met Halis Tunc en Frans Schop gaan we in gesprek hoe ‘Goede Buur’ in de praktijk hoopt te gaan werken. Wat houdt een goede buur in? Al jarenlang zijn er in Barendrecht actieve vrijwilligers, buddy’s die nieuwkomers ondersteunen bij het integreren in hun nieuwe woonplaats. Structurele begeleiding voor deze vrijwilligers was tot nu toe niet geregeld. Ook werd aan de nieuwkomers niet gevraagd of zij in contact wilden komen met een buurvrouw of buurman die hen vertrouwd kunnen maken met de gewoontes, die voor gevestigde Barendrechters heel normaal zijn. Begeleiding naar de maatschappelijke activiteiten blijken noodzakelijk. Samen op pad naar de bibliotheek, iemand met wie je een kopje thee drinkt en zorgen en verhalen deelt. Op een natuurlijke manier wordt zo samen aan de nodige integratie gebouwd. Met het project ‘Goede Buur’ kan nu structureel toegewerkt worden aan het koppelen van een buddy aan een nieuwkomer en kan er een training met andere buddy’s worden  gehouden. In gesprek met Halis Tunc en Frans Schop komt dit project voor het voetlicht. En ook biedt de uitzending de mogelijkheid om nieuwe buddy’s te werven.

Halis TuncOp dinsdag 8 juni zijn Leen Pot en Huib van Zessen van de Bazarwinkel te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De Bazarwinkel is een alternatief voor de Bethelbazar die net als vorig jaar niet gehouden kon worden. Met Leen en Huib wordt gekeken naar de vier goede doelen, het assortiment in de winkel, de tussenstand van de opbrengst en de inzet en motivatie van de vrijwilligers. In de eerste weken is er al veel verkocht. De voorraden worden aangevuld. Het assortiment is afhankelijk van wat aangeleverd is, en varieert daarmee telkens.
De Bazarwinkel is te vinden op de Middenbaan nummer 74 en is geopend op dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 11.00  tot 17.00 uur. De Bazarwinkel gaat door met verkopen tot 19 juni. De opbrengst van de verkopen gaan naar ZWO Project Mencoldes in Colombia, Stichting Present Barendrecht, Stichting Voedselbank Barendrecht en Stichting SHIF (ondersteuning startende basisscholen in Oeganda)
De Bethelbazarcommissie organiseert normaal gesproken meerdere geldwervingsactiviteiten, waarvan de Bethelbazar in andere jaren de grootste is. De Bethelbazarcommissie heeft vorig jaar veel nieuwe vrijwilligers mogen verwelkomen waardoor het organiseren van geldwervingsactiviteiten door kan gaan.
Met Leen en Huib wordt in deze uitzending ook gekeken welke plannen de commissie heeft voor volgende activiteiten.Op dinsdag 1 juni waren Wim en Ina de Jong, oprichters van ‘Iedere Druppel Helpt’ te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht.
Ina en Wim en hun kinderen besloten in 2012 zich met de Stichting Iedere Druppel Helpt te gaan inzetten (voor projecten) voor mensen in de samenleving die het veel minder hebben dan wijzelf, zowel in het binnen- als in het buitenland. Met de ervaringen van Wim als registeraccountant en ondernemer en van Ina in de makelaardij en jarenlange inzet als vrijwilliger in het kader van huisvesting en onderwijs. Zo hopen zij iets voor de ander te kunnen betekenen.
Stichting Iedere Druppel Helpt heeft ten doel de ondersteuning van mensen of projecten met een hulpvraag, steun- of hulpbehoevenden, in de samenleving in het binnen- en buitenland in de meest brede zin van het woord. De Stichting Iedere Druppel Helpt tracht haar doel te bereiken door middel van donaties, ondersteuning van projecten en acties.
Een enkel voorbeeld is voor/naschoolse opvang in sloppenwijken in Dar es Salaam in Tanzania, waar zij al jaren zorgen voor voetbalspullen, eten en drinken voor jonge kinderen, die leven in zeer moeilijke omstandigheden. Maar ook helpen zij met de soepbus van het Leger des Heils in Rotterdam.Op dinsdag 6 april was ds. Cees Romkes, predikant binnen de PKN in Barendrecht, te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De Nieuwe Psalmberijming (DNP) is voltooid en daar heeft ds. Cees Romkes naar uitgekeken. Een Psalmberijming in hedendaagse taal op de bekende Geneefse melodieën. Sinds 2014 is er aan gewerkt.
Vele bekende dichters hebben meegewerkt aan dit project binnen de stichting Dicht bij de Bijbel. De Stichting streeft naar een berijming die én eigentijds is én dicht bij de Bijbeltekst blijft. In veel gemeenten wordt inmiddels al uit DNP gezongen. Er staan pareltjes in en ook dompertjes’, aldus de predikant.
Graag gaan we met de predikant in gesprek over de pareltjes en dompertjes in DNP en waarom hij dat vindt. Is het nodig om een nieuwe Psalmberijming te maken? Zeker nu er al zoveel nieuwe liederen zijn in o.a. de Psalmen voor Nu. Wat raakt hem in deze Psalmen?
Al heel wat jaren geeft de predikant aan liefhebbers wekelijks een Psalm door en geeft hij zijn kijk op dit lied. Hoe verhouden de woorden zich met de melodie? En waar komt zijn liefde voor de Geneefse melodieën vandaan? Vragen genoeg voor een goed gesprek.


Op dinsdag 23 maart zijn Yolanda Hekkert en Maret Rombout van de stichting Wens & Go te gast in het radioprogramma Hart voor Barendrecht. Een nieuw initiatief in Albrandswaard, Barendrecht en Rotterdam. Voor Yolanda en Maret is deze stichting al een jarenlange droom.  Zij werken met en voor kwetsbare mensen, vaak met een smalle beurs en juist daarom gunnen zij het die doelgroep een wens te doen en die wens dan ook te vervullen. Met de komst van Harm Visser, die een eigen administratiekantoor heeft, was het bestuur compleet en kan de droom werkelijkheid worden. Wie een wens heeft kan dit melden bij This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. En die wensen kunnen echt van alles zijn. Van een boottocht, etentje, kapper, tot een festival of een bruiloft. Wens & Go gaat samen met wensgezinnen na of en hoe hun wens vervuld kan worden. Voor deze stichting zijn natuurlijk binnenkomende financiën van belang. Bij welke sponsors hopen zij geld binnen te halen? Daarnaast wil de stichting voor zover nodig inwoners doorverwijzen naar passende ondersteuning, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven meedoen in de samenleving. Hiervoor gaan ze ook de samenwerking aan met de diverse welzijnsorganisaties en wijkteams. ,,We weten beiden precies hoe de wegen naar hulp zijn in de gemeenten, dus daar gaan we dan ook gebruik van maken.” Wat zijn de verwachtingen van Yolanda en Maret? Wat kost het hen? Vragen die zeker aan de orde zullen komen.Op dinsdag 30 maart is Joseph Matheka Munyasya, voorganger van WaterPortW4C, te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. We leven in de 40 dagentijd, 6 weken vóór Pasen en de laatste week wordt Stille Week genoemd. In die week worden er in de kerken normaal heel wat activiteiten georganiseerd.
Door corona worden ook dit jaar geen kerkdiensten meer gehouden met publiek. Kerkdiensten verlopen al een jaar via internet, met een kleine groep in de kerk die de diensten voorbereidt.
In een tijd met de nodige beperkingen gaan we met Joseph Matheka Munyasya in gesprek over zijn ervaringen in deze maand en op weg naar Pasen. Hoe kijkt hij vooruit naar Pasen? Hoe gaat hij om met de zorgen van zichzelf en die ander? Wat drijft hem en wat leren wij van het leven met zo weinig fysieke contactmogelijkheden? Wat betekent het gebed juist in deze tijd?

Op dinsdag 16 maart zijn Miranda Groen en Ciska Paauw van Stichting KijkopWelzijn te gast in het radioprogramma Hart voor Barendrecht. Een nieuw initiatief in Barendrecht kondigen zij aan: de zogenaamde Lief & Leed straten. Samen één tegen eenzaamheid is het devies. Of je pas in een straat woont, of al 30 jaar… het is altijd goed om je buren te ontmoeten en samen iets te doen. Het idee bestaat al in een aantal grote steden als Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Steeds meer plaatsen nemen dit initiatief over. Van een idee van Lief & Leed weken is het veranderd om het hele jaar naar elkaar om te kijken in Lief & Leed straten. En elke straat mag het op eigen manier aanpakken en invullen. Straten die omzien naar ouderen in hun straat, burenhulp geven, aandacht hebben voor ziekte in de straat. Maar ook buren die iets organiseren, zoals een stamppotbuffet of de tuin opknappen voor een buur die dat zelf niet meer kan. De gemeente Barendrecht en KijkopWelzijn zijn enthousiast en nemen het op in hun actieplan tegen eenzaamheid. Voor mekaar.

KijkopWelzijn faciliteert een Lief & Leed straat met een jaarlijks Lief & Leed potje van € 100.--. Bedoeld voor bijzondere gebeurtenissen in de straat, zoals een bloemetje bij ziekte en een kaartje bij een verjaardag. Leuke bijeenkomsten waar tips en ervaringen worden uitgewisseld. Allemaal kleine zetjes die groot genoeg zijn om een straat in beweging te krijgen en tegelijkertijd klein genoeg om eigen creativiteit ruim baan te geven.Wat zijn de verwachtingen van Miranda en Ciska? Wat kost het hen? Hoe komen ze aan voortrekkers voor de straat? Allemaal vragen die zeker aan de orde zullen komen.

 

Op dinsdag 9 maart staat het tienjarig bestaan van buurtbemiddeling Barendrecht Coloured Consultancy centraal in Hart voor Barendrecht. De eigenaar van COCON buurtbemiddeling, Fica Djohani heeft meer dan 25 jaar ervaring en expertise met buurtbemiddeling in Nederland.

Het doel van buurtbemiddeling is het herstel van de communicatie en relatie tussen buren.
Het team bestaat uit vrijwilligers, die getraind zijn om te bemiddelen bij burenconflicten.
Daarnaast heeft Cocon het concept van de Advieslijn Woonoverlast ontwikkeld: een laagdrempelige voorziening waar bewoners terecht kunnen voor advies, informatie en een luisterend oor, om eerst zelf nog stappen te ondernemen naar een oplossing voor de ervaren overlast, samen met de buren. Met name de Advieslijn blijkt in de gemeente Rotterdam een schot in de roos. De gemeente Barendrecht heeft dit concept nu ook omarmd. De coronapandemie zorgt ervoor dat er meer klachten binnenkomen, omdat mensen gedwongen zijn meer thuis te zijn en te werken. Ook de scholen zijn lang dicht geweest, wat zorgt voor meer geluidsoverlast.
Met Fica Djohani vieren we in deze uitzending dat Barendrecht tien jaar lang gebruik heeft kunnen maken van buurtbemiddeling.
Met Ria Severeins, die in Barendrecht actief is voor de Advieslijn Woonoverlast, kijken we naar haar ervaringen, die zij met dit concept heeft opgedaan. En met Peter ’t Hoen, buurtbemiddelaar, praten we door over zijn ervaringen met buurtbemiddeling.
Wat levert het op? Wat is helpend in de gesprekken en hoe komen deze tot stand?


Op dinsdag 2 maart stond ‘Op weg naar Pasen’ centraal in de uitzending in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht.
De veertigdagentijd is een tijd van bezinning op weg naar Pasen. Christenen gedenken deze weken het lijden en sterven van Christus. Hoe gaat dat in Coronatijd in lege kerken? Hoe geven de Barendrechtse kerken hier vorm en inhoud aan? Zijn er plekken van stilte en hoe wordt er naar Pasen toegeleefd? Met ds. Bert de Wit van Carnisse Haven gingen we in gesprek hoe zij vooral online deze veertigdagentijd invullen. In de Triomfatorkerk is er via een gemeente app, scipio, een 40 dagen podcast. Elke dag luisteren naar een Bijbeltekst met uitleg van een predikant, met een oproep zoals ‘Ben jij een zegen?’ Ga eropuit. Ga de grenzen van je comfortzone over, getuig van de liefde, gerechtigheid en waarheid van God met je woorden en je leven. Luister aandachtig en nederig en leef als Jezus. In de Dorpskerk en in Carnisse Haven zijn er elke woensdagavond van 19:30 tot 20:00 uur Vespers met stilte, gebed, een lezing en een lied. Ook zijn er 40 dagen kalenders met  ‘Op weg naar Pasen, Ik ben er voor jou’.
In de uitzending kwamen meerder kerken en hun invulling aan de orde.

Op dinsdag 23 februari waren Carel Jansen en Alinda Lenting met nieuwe informatie over Mercy Ships Rotterdam te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht.Mercy Ships bestaat al sinds 1978 en zij is in 2015 begonnen met de bouw van een nieuw ziekenhuisschip, de Global Mercy. Het schip is gebouwd in China, is174 meter lang, 28.6 meter breed en is 12 deks hoog.
Het schip heeft 6 operatiekamers en 200 bedden voor patiënten en met dit schip wordt de medische capaciteit verdubbeld. Professionals zoals chirurgen, verpleegkundigen, anesthesisten maken deel uit van 600 vrijwilligers. Zij zijn gewend samen te werken en ernstig zieke mensen te behandelen en te opereren en zij zijn gerekruteerd uit 20 verschillende landen. De Global Mercy is het  nieuwste én grootste civiele ziekenhuisschip ter wereld!
Met Carel Jansen  en Alinda Lenting gingen wij in gesprek hoe Mercy Ships Rotterdam dit schip na vijftien jaar bouwen omarmt. Zij zal in 2021 uitvaren naar Afrika en zich voegen bij het zusterschip Africa Mercy, om chirurgische kwalitijdszorg te bieden aan de allerarmste patiënten. Hoop en genezing maken het echte verschil.

Op dinsdag 16 februari was Cees Versendaal te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Cees was te gast vanwege het 25 jarig jubileum van de Immanuëlkerk. Cees was al betrokken bij de bouw van het kerkgebouw en is nu nog steeds actief als diaken. Met Cees wordt gekeken naar de aanleiding van de bouw in de jaren ’90 en de architectuur van het gebouw; de vorm van de kerkzaal en de kerktoren. Een kerkgebouw is belangrijk voor een kerkelijke gemeente maar in deze radio uitzending wordt ook gekeken naar de ontwikkelingen van de gemeente de afgelopen 25 jaar; de predikanten, de plaats binnen de Protestantse Gemeente Barendrecht en de activiteiten van de wijkgemeente. Tevens wordt met Cees gekeken naar de functies die Cees zelf heeft vervuld en de diaconie waar hij nog steeds betrokken bij is. De kerkdiensten op zondag 21 februari staan in het teken van het jubileum en zijn online te volgen.Op dinsdag 9 februari waren Anne Kooiman van Vluchtelingenwerk Barendrecht en Ans van der Wel van Pl;atform Statushouders aan het woord in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Ans van der Wel is als één van de kartrekkers van het Platform zeer betrokken op statushouders in Barendrecht. En nu zijn er mooie ontwikkelingen te vermelden, want het project ‘Goede Buur’ is goedgekeurd door de gemeente. Hierdoor krijgt Vluchtelingenwerk de mogelijkheid om de inzet van buddy’s voor statushouders te coördineren. Het werven van vrijwilligers voor statushouders is daarom in volle gang. De gemeente heeft budget vrijgemaakt om vrijwilligers te koppelen aan nieuwe statushouders en misschien ook aan mensen die hier al langer wonen. Het is niet eenvoudig wanneer je gevlucht bent uit oorlogsgebied om hier een nieuw leven op te bouwen. De taal, de cultuur, de Nederlandse gewoonten, hoe leer je die beter kennen dan wanneer een buddy regelmatig bij zo iemand over huis komt. Integreren doe je samen en zo leren vrijwilliger en statushouder over en weer van elkaar.
Anne Kooiman is de nieuwe teamleader van Vluchtelingenwerk en per 1 februari in dienst gekomen. Anne heeft zich voorgesteld en over het werkt van Vluchtelingenwerk verteld.Het Platform heeft jarenlang gestreden om voor ieder statushouders gezin een buddy te creëren. Daar is echter budget voor nodig om deze mensen aan elkaar te koppelen en te begeleiden. Na jarenlang investeren om de gemeente te overtuigen dat met een buddy integratie mogelijk wordt is dat pleit nu beslecht. En zo kunnen we Barendrecht een beetje mooier maken.Kees


Kees Silvis en Ans van der Wel, kartrekkers van Platform statushouders, in juni 2020 in de uitzending

Op dinsdag12 januari was de Week van Gebed speerpunt in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het thema van de Week van Gebed voor de eenheid van christenen wordt dit jaar gevormd door de woorden van Jezus ‘Blijf in Mijn liefde’ uit Johannes 15. Missie Nederland en de Raad van Kerken hebben dit in juni 2020 bekendgemaakt. De Week van Gebed is van 17 tot en met 24 januari en wordt sinds enkele jaren door beide organisaties aangestuurd. Stichting Hart voor Barendrecht organiseert voor de 11e keer de Week van Gebed in Barendrecht. Naar schatting doen in Nederland zo’n 200.000 mensen jaarlijks mee met dit initiatief.

Dit jaar gaat het anders en ook Hart voor Barendrecht zoekt naar creatieve mogelijkheden. Komt er een gebedswandeling met steeds twee personen door de wijken? Wordt het gebedsboekje met gebedspunten en reflectie online doorgegeven aan gemeenteleden?
‘Gebed versterkt mensen, verfrist kerken en verandert de maatschappij’ is de slogan van www.24/7prayer.nl  Ieder nieuw jaar willen christenen door het gebed zich afhankelijk weten van de God van de Bijbel. Wanneer dit gebeurt met mensen uit de verschillende kerken stimuleert dit daadwerkelijk de eenheid. In de openingszondag op 17 januari wordt o.a. door ds. Herman Scheffer van de Maranathakerk aandacht besteed aan de Week van Gebed, online.


Op dinsdag 5 januari vertelden ds. Henk-Jan Ketelaar en Nelleke van der Meer in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht over de TOP2000 dienst die op zondag 10 januari in de Bethelkerk gehouden wordt. De commissie die de TOP2000 diensten organiseert wil ook  tijdens de lockdown een dienst houden waarin er verbanden worden gelegd tussen nummers en/of artiesten uit de Top2000 en het evangelie. De schriftlezing is uit Prediker 3. Deze tekst is bijna letterlijk terug te vinden in het nummer Turn! Turn! Turn! van de Byrds, dat ook in de dienst beluisterd gaat worden. Voorganger van de TOP2000 dienst is ds. Henk-Jan Ketelaar en leden van de gelegenheidsband en zangeres Kim Beekman verlenen hun medewerking. De kerkdienst is te bekijken op het Youtube kanaal van Bethelkerk Barendrecht.

Kim Beekman en Lex Bezemer tijdens de TOP2000 dienst in op 29 december 2019

Op dinsdag 29 december was de uitzending van het radioprogramma Hart voor Barendrecht bij Exxact Barendrecht gericht op het terugkijken op de film ‘Terug naar Nazareth’.
In de uitzending komen de hoofdrolspelers aan het woord, Marco Koornneef en Ditte Hogeweg. Zij hebben een grote rol gespeeld in de film, omdat met zo weinig mogelijk mensen de film tot stand moest komen. Een heel nieuw script moest worden geschreven. Ook de filmmakers Sidney en Lianne Bakker vertellen over hun dilemma’s. In plaats van wandelen met de kerstwandeling ‘Bethlehem in Barendrecht’ werd het online een film met een nieuw thema ‘Terug naar Nazareth’. Zes kerken en het Exxact radioprogramma hebben de film uitgezonden. Hoe hebben de organisatoren dit hele proces beleefd? Met organisatoren, hoofdrolspelers en de filmmakers kijken we terug op een geslaagd project, waarin het beleven van het kerstevangelie, de komst en geboorte van de Here Jezus, vorm en inhoud heef gekregen.

Op dinsdag 22 december was de uitzending van het radioprogramma Hart voor Barendrecht bij Exxact Barendrecht gericht op het vieren van het Kerstfeest. Het kerstfeest is een christelijk feest dat dit jaar gevierd wordt op vrijdag 25 en zaterdag 26 december. In deze uitzending kwamen naast muziek ds. Herman Scheffer van de Maranathakerk en ds. Henk-Jan Ketelaar van de Bethelkerk aan het woord. Zij vertelden over hun voorbereiding op Advent en het Kerstfeest dit jaar. Hoe keken zij uit naar dit feest en welke betekenis heeft dit feest in het kerkelijk jaar? Daarnaast keken we naar de kerken in Barendrecht. Hoe gaven zij dit jaar vorm en inhoud aan het aanstaande kerstfeest?

Op dinsdag 8 december vertelden Walter Bliek en Bas Jongenotter in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht over de Oliebollenactie van de ZWO. De opbrengst komt ten goede aan de World Servants reizen van zes jongeren die komende zomer op pad hopen te gaan.
Walter is lid van de Commissie voor Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (ZWO) van PKN Barendrecht. De ZWO houdt elk jaar een oliebollenactie om groepen of projecten financieel te ondersteunen. Dit jaar heeft de ZWO World Servants geselecteerd.
Zes jongeren, waaronder Bas, wilden afgelopen zomer al via werkvakanties van World Servants op pad om mee te bouwen aan verandering. De reizen konden niet doorgaan. Alle zes zijn van plan om de reis komende zomer alsnog te gaan maken om de handen uit de mouwen steken in Zambia en Bangladesh. Intussen gaan de jongeren verder met het inzamelen van geld voor deze reizen. De oliebollenactie is een welkome bijdrage. Naast de oliebollenactie wordt met Bas gekeken hoe de jongeren zich voorbereiden op de reizen naar de projecten waar zij afgelopen zomer al hadden willen helpen. Met Walter wordt ook gekeken naar de andere projecten die ondersteund worden door de ZWO.

Op dinsdag 24 november vertelde ds. Bert de Wit in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht over de Eeuwigheidszondag, ook wel Gedachteniszondag genoemd, zoals deze bij de Protestantse Kerk op de laatste zondag van het kerkelijk jaar gehouden wordt. Tijdens de Eeuwigheidszondag wordt aan de overleden gemeenteleden gedacht. Familie van overleden gemeenteleden worden uitgenodigd om deze dienst bij te wonen. Ook dit jaar wordt de Eeuwigheidszondag gehouden, maar wel anders dan voorgaande jaren vanwege het maximaal aantal toegestane bezoekers. Met ds. Bert de Wit wordt gekeken naar de aanleiding waarom de protestantse kerken de Eeuwigheidszondag houden, waarom er nog steeds veel waarde aan wordt gehecht bij de gemeenteleden en hoe deze Gedachtenisbijeenkomst in deze tijd met beperkende maatregelen toch op een verantwoorde wijze door kan gaan.
Eeuwigheidszondag is verwant aan de rooms-katholieke traditie van de gedenkdag Allerzielen. Allerzielen wordt op altijd op 2 november gehouden. De laatste zondag van het kerkelijk jaar van de Protestantse Kerk valt dit jaar op 22 november. Een week later begint het nieuwe kerkelijke jaar met eerste Advent.

Ds. Bert de Wit in een eerdere uitzending.


Op dinsdag 17 november waren Wim en Ina de Jong, oprichters van ‘Iedere Druppel Helpt’ te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. 

Ina en Wim en hun kinderen besloten in 2012 zich met de Stichting Iedere Druppel Helpt te gaan inzetten (voor projecten) voor mensen in de samenleving die het veel minder hebben dan wijzelf, zowel in het binnen- als in het buitenland. Met de ervaringen van Wim als registeraccountant en ondernemer en van Ina in de makelaardij en jarenlange inzet als vrijwilliger in het kader van huisvesting en onderwijs. Zo hopen zij iets voor de ander te kunnen betekenen.
Stichting Iedere Druppel Helpt heeft ten doel de ondersteuning van mensen of projecten met een hulpvraag, steun- of hulpbehoevenden, in de samenleving in het binnen- en buitenland in de meest brede zin van het woord. De Stichting Iedere Druppel Helpt tracht haar doel te bereiken door middel van donaties, ondersteuning van projecten en acties.
Een enkel voorbeeld is voor/naschoolse opvang in sloppenwijken in Dar es Salaam en Tanzania, waar zij al jaren zorgen voor voetbalspullen, eten en drinken voor jonge kinderen, die leven in zeer moeilijke omstandigheden. Maar ook helpen zij met de soepbus van het Leger des Heils in Rotterdam.

Op dinsdag 10 november zijn Jan Maasen van het Diaconaal Platform en Esther Dost van Stichting Present Barendrecht te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het Diaconaal Platform wil in deze uitzending het estafette stokje doorgeven aan Stichting Present Barendrecht omdat zij in meerdere activiteiten samenwerken. Deze twee organisatie participeren beiden in Diacodoe en Samen Ouder Worden, maar vorig jaar ook in de  Vakantietas. Met Samen Ouder Worden is het de bedoeling dat de vrijwillige inzet voor en door ouderen versterkt wordt. Hiermee kan de verbinding tussen mensen verbeteren en eenzaamheid voorkomen, gesignaleerd of doorbroken worden. Tevens is Stichting Present Barendrecht druk bezig om het Kerstengelenproject voor 2020 te organiseren. Kerstengelen kunnen hun werk coronaproof doen. In deze tijd waarin veel mensen weinig de deur uit kunnen, is de behoefte aan een beetje aandacht groot. De welwillendheid onder vrijwilligers is ook groot. Stichting Present Barendrecht maakt met het Kerstengelenproject matchen tussen vraag en aanbod.

De uitzending nabeluisteren

Op dinsdag 27 oktober was Maarten Ouweneel van Huizen van Hoop te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Huizen van Hoop zijn kleinschalige woonlocaties waar bewoners (cliënten) met elkaar een woon- en leefgemeenschap vormen. Woon je in een Huis van Hoop dan ga je overdag je eigen weg. Aan het einde van de dag tref je de andere bewoners weer in het Huis van Hoop. Hierdoor ontstaat er een hechte gemeenschap en steun je elkaar. Er is veel aandacht voor werk en dagbesteding. Er wonen maximaal 12 cliënten. Het is een vorm van beschut wonen, voor hen die (nog) niet zelfstandig kunnen wonen.

Vanuit De Hoop ggz zijn sinds 2015 een aantal Huizen van Hoop opgericht, zoals o.a. in Gorinchem en Dordrecht. Ook in Barendrecht zijn er plannen voor 2021 voor de oprichting van een Huis van Hoop. Hierin wordt samengewerkt met de gemeente, Wooncorporaties, de kerken en andere partners. Een Huis van Hoop is primair gericht op de eigen inwoners.
Hart voor Barendrecht ging met Maarten Ouweneel in gesprek over de mogelijkheden voor een Huis van Hoop in Barendrecht. Welke doelgroepen komen hiervoor in aanmerking? In welke leeftijdscategorieën moeten we denken? Zijn er mogelijkheden voor plaatsing van een Huis van Hoop in Barendrecht? Hoever is de samenwerking met de gemeente, de corporaties, de kerken en andere partners? Met hoeveel vrijwilligers met een kerngezin werk je in een Huis van Hoop? Vragen, die in het gesprek met Maarten Ouweneel, manager Huizen van Hoop aan de orde komen.


De uitzending nabeluisteren

 


Een gedeelte van de uitzending bekijken

Op dinsdag 20 oktober was Corma Bezemer van de organisatie van Happyween te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Dit initiatief is ontstaan vanuit het verlangen om een feest vol gezelligheid te organiseren als alternatief voor griezelfeesten. Niet iedereen houdt tenslotte van griezelen en duisternis. De organisatie van Happyween houdt van het Licht. Vorig jaar is Happyween voor het eerst in Barendrecht gehouden. De feestelijke activiteiten werden goed bezocht en gewaardeerd door ouders en kinderen. Helaas kan Happyween dit jaar niet doorgaan. Met Corma wordt gekeken naar de achtergronden van Happyween, de organisatie, de inhoud van de activiteiten.De uitzending nabeluisteren


Een gedeelte van de uitzending bekijken


Op dinsdag 13 oktober waren Cees Buys (KBO) en Rob Benner (Diaconaal Platform) te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. 

De Ouderenbonden geven het stokje van de estafette door aan Rob Benner, voorzitter van het  Diaconaal Platform. De diaconieën van bijna alle Barendrechtse kerken werken sinds 2016 samen in het Diaconaal Platform. Beleidsmatig en praktisch werken zij samen ten behoeve van mensen in Barendrecht die hulp nodig hebben, die niet door anderen gegeven kan worden. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die een kerkelijke achtergrond en mensen die zo’n binding niet hebben. Activiteiten van het Diaconaal Platform zijn o.a. de oprichting van de stichting Diaconaal Fonds, een noodfonds die wil helpen bij acute, incidentele financiële problemen bij mensen met een minimaal inkomen. Ook is het Diaconaal Platform betrokken bij de opzet van vrijwilligersproject AutoMaatje, een vervoersproject voor mensen met mobiliteitsbeperkingen in samenwerking met de ouderenbonden en KijkopWelzijn. Zo is ook de Vakantietas ontstaan, een rugzak met inhoud voor kinderen die in de zomer niet op vakantie kunnen gaan. Zij doen dit samen met stichting Present. En ieder jaar de Diacodoe, een diaconaal project door jongeren in samenwerking met Present.


De uitzending nabeluisteren


Een gedeelte van de uitzending bekijken

Een gedeelte van de uitzending bekijkenOp dinsdag 29 september was een interview met Freek van der Brugge en muziek van de band LEV te beluisteren in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De band maakt nieuwe Nederlandstalige muziek met een eerlijke boodschap om mensen te bemoedigen en inspireren. LEV is actief binnen verschillende kerkelijke stromingen. LEV is het Hebreeuwse woord voor ‘hart’. De band is tien jaar geleden opgericht en bestaat uit zes leden. Intussen heeft LEV zes albums uitgebracht. Naast het interview is in deze uitzending ook muziek van LEV te beluisteren. Onder andere van het nieuwste album ‘Dansen in de regen’.Op dinsdag 22 september waren Leroy Benschop van Kijk op Welzijn, Jaap van der Kooij van de PCOB en Cees Buijs van de KBO te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Nu in de studio van Exxact Barendrecht weer een beperkt aantal gasten welkom geheten mag worden, kan Hart voor Barendrecht verder met de estafette uitzendingen. In estafette uitzendingen geeft de eerder uitgenodigde organisatie aan met wie zij in de volgende uitzending in gesprek willen gaan. In de laatste estafette uitzending kreeg Kijk op Welzijn het estafettestokje aangeboden. Kijk op Welzijn draagt het stokje op 22 september over aan PCOB en KBO. Met de afgevaardigden van deze drie organisaties gaat o.a. gekeken waarin zij samenwerken. Kijk op Welzijn, PCOB en KBO participeren, samen met andere organisaties, in projecten zoals AutoMaatje, ‘Samen ouder worden’ en woonvormen voor ouderen en jongeren.


De uitzending nabeluisteren


Een gedeelte van de uitzending bekijken

Een gedeelte van de uitzending bekijkenOp dinsdag 15 september is Gerrit Barendrecht van de werkgroep Vorming en Toerusting te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De werkgroep Vorming en Toerusting van de Protestantse Gemeente Barendrecht en de Augustinusparochie organiseert en coördineert activiteiten waarin het samen leren en spreken over geloofszaken centraal staat. De werkgroep heeft voor dit najaar een aantal activiteiten op de agenda staan. In deze uitzending wordt gekeken naar de inhoud van de activiteiten en op welke wijze de activiteiten gehouden kunnen worden.


De uitzending nabeluisteren


Een gedeelte van de uitzending bekijken

Op dinsdag 8 september zijn in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht voorgangers aan het woord van de startzondag welke op zondag 13 september gehouden wordt in de Augustinusparochie, Bethelkerk, Carnisse Haven en de Dorpskerk. Aan het woord komen: drs. Maarten van Boekel, ds. Henk-Jan Ketelaar, ds. Bert de Wit en Tineke van der Meer. Met hen wordt gekeken naar de invulling van de dienst en de uitwerking van het thema ‘Het goede leven’.De uitzending nabeluisteren

Op dinsdag 30 juni waren Huib van Zessen en Alide Heule van de Bethelbazar te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De Bethelbazar wordt normaal begin mei gehouden op het plein van de Bethelkerk, maar vanwege de coronacrisis kon deze dit jaar niet doorgaan. Het is heel bijzonder dat de organisatie nu de hele maand juli het pand op de Middenbaan nummer 50 mag gebruiken als Bethelbazar Winkel. 

De organisatie is druk bezig hier een echte winkeluitstraling van te maken. Er is van alles te koop, zoals stoffen, curiosa, accessoires, eigen gemaakte kettingen van Gerdien Pool, boeken, jam en de Winkel van Sinkel. Een regelrechte uitdaging. De hele maand juli bemensen vrijwilligers de winkel en de opbrengst gaat naar vier goede doelen. 
Die doelen zijn Stichting Present en de Voedselbank Barendrecht, lokale steun. Verder Stichting SHIF (Sure House Initiatives Foundation) met Robert Logtenberg als voorzitter, die in Oeganda initiatieven ondersteunt aan kansarmen. 
Het vierde doel is het project Mencoldes in Colombia. Vier miljoen Colombianen zijn door geweld in eigen land op de vlucht. En velen belanden in de sloppenwijken van Bogotá. De PKN kerk Barendrecht heeft dit project omarmt en heeft beloofd de organisatie Mencoldes vier jaar lang te ondersteunen.  Mencoldes zorgt per maand voor dertig of veertig nieuwe gezinnen om weer een bestaan op te bouwen en helpt vluchtelingen om een bedrijfje te beginnen als naaister, bouwvakker of monteur.
Met Huib van Zessen en Alida Heule  praat Hart voor Barendrecht door over dit nieuwe initiatief om in de maand juli Bethelbazar Winkel te worden en voor welke uitdagingen zij komen te staan. Hoeveel energie gaat hier in zitten? En hoeveel dankbaarheid levert dit op?

Op dinsdag 23 juni waren Kees Silvis en Ans van der Wel-van Es van het Platform Statushouders te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht.
Het Platform Statushouders is eind 2015 opgericht namens de kerken en later uitgebreid met de nodige maatschappelijke organisaties. De grote toestroom vluchtelingen door de voortdurende oorlog in Syrië en andere gebieden naar Europa werd een enorme opgave voor Nederland en voor Barendrecht, omdat elke plaats naar rato werd geacht deze mensen als nieuwkomers, Statushouders te verwelkomen. VluchtelingenWerk en de gemeente zijn verantwoordelijk voor de uitvoering, opvang en huisvesting binnen Barendrecht.
Het Platform ontmoet elkaar regelmatig in bijeenkomsten waarin zaken die spelen worden besproken. De huidige wethouder, Nico Bults heeft de Statushouders in zijn portefeuille.
Het Platform heeft een toegevoegde waarde in de uitoefening van alle taken rondom onze nieuwkomers.
De taal, het vinden van een baan, integratie, je thuis voelen in je nieuwe vaderland vraagt veel van de nieuwkomers en van onze gemeente. Juist daarom zijn er veel vrijwilligers, buddy’s nodig, die samen met de nieuwkomers willen optrekken.  Hier maakt het Platform zich sterk voor. Met Kees en Ans gaat Hart voor Barendrecht in gesprek om de situatie in 2020 toe te lichten en te horen wat goed gaat en wat meer aandacht vraagt.

Dinsdag 16 juni ging Hart voor Barendrecht in gesprek met Jan Jacob Hoefnagel van Dorcas hulp & ontwikkeling en Anki van Bruggen van Red een Kind in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. In Nederland en in Barendrecht worden de regels tijdens de coronacrisis nu verder versoepeld.  Maar hoe gaat dit in landen waar Dorcas en Red een Kind bij betrokken zijn?  Dorcas werkt aan blijvende verandering in het leven van de allerarmsten. Zij hebben liefde en hoop voor een ieder die in armoede leeft, buitengesloten is of in crisis verkeert. Zij geloven in de kracht van God, in het prachtige potentieel van ieder mens en in bloeiende gemeenschappen. Dorcas werkt in het Midden-Oosten, in Oost-Europa en in Afrika. Landen waar zij hoop brengen. Maar hoe te herstellen waar alles is verwoest? Red een Kind, een christelijke organisatie geeft toekomst aan kinderen in armoede. Zij helpen kinderen en hun families om in zeven jaar blijvend uit armoede te groeien. Voor een gezin in armoede maakt het krijgen van een koe, geit of een kip het verschil. Voor kinderen, hun ouders én hun omgeving. Méér dan 10.000 sponsoren steunen al kinderen in armoede door kind sponsoring. Red een Kind werkt in Azië, India en Afrika en heeft een corona noodfonds voor noodhulp geopend. Wat hebben zij nodig om te kunnen blijven werken voor die allerarmsten? Wat zijn de gevolgen voor instanties als Dorcas en Red een Kind nu de pandemie ook daar rondwaart waar de nood als zo hoog is? 

Op dinsdag 9 juni waren Tear hulpverlening en Mercy Ships Rotterdam te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. In Nederland en in Barendrecht worden de regels tijdens de coronacrisis nu verder versoepelt. Hoe blij is ieder daarmee! Maar hoe gaat dit in landen waar Tear en Mercy Ships bij betrokken zijn? Een voorbeeld uit Ethiopië waar Tear werkzaam is zien we in het gezin met vier kinderen, die lange tijd alleen maar overleefden. Maar door aansluiting bij een zelfhulpgroep bij Tear heeft de moeder een lening gekregen en heeft zij een klein bedrijfje gestart, waardoor er inkomsten binnen kwamen om van te leven. Corona zet daar nu een streep door. De prijs van het meel is enorm gestegen en er komen weinig bestellingen binnen. Wie zorgt voor die gezinnen in deze tijd?  Bij Mercy Ships werken voornamelijk vrijwilligers, die gewend zijn samen te werken en ernstig zieke mensen te behandelen en te opereren. Hoe kunnen zij nu in Coronatijd doorwerken in de vaak erbarmelijke omstandigheden? Met Carel Jansen uit Barendrecht gaan wij in gesprek hoe Mercy Ships Rotterdam nu in Coronatijd bezig is. Wat hebben zij nodig om te kunnen blijven werken voor die allerarmsten? Wat zijn de gevolgen voor een instantie als Tear hulpverlening en hoe kunnen zij en Mercy Ships weer opkrabbelen tot het normale niveau?

De hele uitzending beluisteren:Op dinsdag 2 juni waren Zorggroep De Toekomst met Betty Guijs en de Zorgnijverij met Anneke Aikema te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Jonge ondernemingen die beiden hun 1e lustrum vieren in 2020 en succesvol zijn in datgene waarin zij zich gespecialiseerd hebben, met name de dagbesteding. De activiteiten van Zorggroep de Toekomst vinden plaats in De Oude Pastorie, Dorpsstraat 146.  Een kleinschalige locatie met een zinvolle en gezellige dagbesteding aan mensen met geheugenproblemen, psychische problemen en/of een lichte fysieke beperking. De Zorgnijverij aan de Arnhemseweg biedt o.a. een dagbesteding en individuele begeleiding aan kinderen, tieners, jongeren en volwassenen met een verstandelijke en/of een psychiatrische beperking. Er bestaan meerdere vormen van dagbesteding. Half maart viel echter alles stil vanwege de corona-crisis. Ruim 10 weken later gaat Hart voor Barendrecht met beide ondernemers in gesprek. Wat is er gebeurd met hen als ondernemer en met de cliënten, die niet meer konden deelnemen aan hun dagbesteding. Hoe gaat het nu en hoe kunnen zij de schade aan hun onderneming beperken? Wat zijn de gevolgen voor beide ondernemingen en hoe krabbelen zij weer op tot het normale niveau?

De uitzending beluisteren:Op dinsdag 26 mei is de uitzending van het radioprogramma Hart voor Barendrecht bij Exxact Barendrecht gericht op het vieren van Pinksteren. Pinksteren is een christelijk feest dat dit jaar gevierd wordt op zondag 31 mei en maandag 1 juni. Voor de meeste mensen is Pinkstermaandag bij mooi weer een heerlijke vrije dag. Maar het is meer. Tien dagen na de hemelvaart van Jezus Christus is het Pinksterfeest. Dan vieren christenen dat de geest van God op aarde komt. Dit is de helper die Jezus zijn leerlingen in de Bijbel heeft beloofd, vaak gesymboliseerd door een duif. Met het pinksterfeest komt er na vijftig dagen een einde aan de Paastijd. In deze uitzending komen naast muziek ds. Herman Scheffer van de Maranathakerk en voorganger Joseph Matheka Munyasya van de evangelische gemeente WaterPortW4C aan het woord. Zij vertellen over hun voorbereiding op het Pinksterfeest dit jaar. Hoe kijken zij uit naar dit feest en welke betekenis heeft dit feest in het kerkelijk jaar, eigenlijk de vijftigste Paasdag.


Op dinsdag 19 mei was Hans van Gelder te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het thema deze avond is Hemelvaart. Bij Hemelvaart denken christenen terug  hoe Jezus Zijn aardse bestaan achter zich liet en terugkeerde naar de hemel, de bovennatuurlijke wereld van God en niet meer op aarde verscheen. Het wordt 40 dagen na Pasen gevierd en 10 dagen voor Pinksteren. J.S. Bach schreef in 1735 het Hemelvaart oratorium, onder de naam van het openingskoor “Lobet Gott in seinen Reichen”. In het jaar van het ontstaan van dit oratorium heeft Bach het op Hemelvaartsdag twee keer uitgevoerd in twee bijzondere kerken in Leipzig.  Met Hans van Gelder beluisteren we delen uit dit oratorium en Hans leert door zijn uitleg beter luisteren. Herkenbaar in dit oratorium is Psalm 47 met het bekende lied ‘God vaart voor het oog, met gejuich omhoog’. Dit Hemelvaart oratorium is veel minder bekend dan het Weihnachts oratorium. Daarom is het bijzonder om met Hans van Gelder, musicus, docent, cantor en organist in gesprek te gaan. Op dinsdag 12 mei was Harm Visser te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het thema deze avond is Zwakheid. Harm Visser is geboren en getogen in Barendrecht, zelfstandig ondernemer en meelevend lid in de Triomfatorkerk. Houden we het vol, maandenlang afstand houden? Niet naar bijeenkomsten, niet naar verjaardagen, niet naar de sportclub? Wat doet dat met jou en met ons? En wat missen we? Wordt ons geloof beproefd door coronabeperkingen? Geen kerkdiensten, geen ontmoetingen? Is echte verbondenheid afhankelijk van afstand? En zijn er nieuwe initiatieven die opkomen in deze tijd?  Met Harm Visser gaat Hart voor Barendrecht over deze enerverende periode in gesprek. Wat doet het met hem en wat leert hij van deze geheel nieuwe situatie? 

Bas Romeijn in Hart voor Barendrecht 

Op dinsdag 5 mei zendt Exxact Barendrecht ’s avonds programma’s uit die in het teken staan van de bevrijding. Tussen 18:00 en 19:00 uur is de podcast ‘Radio Oranje in oorlogstijd’ van Bas Romeijn te beluisteren. Radio Oranje was een radioprogramma dat als regeringszender vanuit Londen uitzond. Men wilde daarmee de luisteraars in Nederland een hart onder de riem steken en informeren. Een aantal fragmenten van die programma`s zijn bewaard gebleven en door Bas Romeijn verzameld en verwerkt tot een leuke en interessante podcast, die gepresenteerd wordt door John Brosens. Deze podcast geeft een mooi overzicht van de gevarieerde inhoud van de uitzendingen van Radio Oranje.  De podcast is ook te beluisteren op www.barendrechtvrij.nl


In het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht vertelt Bas Romeijn over zijn film-compilatie ‘Beleven Herdenken Vieren’. In deze compilatie zijn beelden te zien van mobilisatie tot bevrijding. Ook vertelt Bas Romeijn in deze compilatie over zijn eigen ervaringen in de oorlogstijd. De geplande vertoning van deze compilatie in het Kruispunt kon niet doorgaan vanwege de maatregelen door het coronavirus. Wel is de compilatie nu via Youtube te bekijken. Voor meer historische films over Barendrecht en omstreken zie: http://basromeijnfilms.blogspot.nl

 

Op dinsdag 28 april was burgemeester Jan van Belzen te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het thema waar Hart voor Barendrecht met van Belzen over door willen praten is Dromen & Vrijheid. Hoe herdenken we in coronatijd 4 mei en vieren we 5 mei zonder bijeenkomsten? Hoe kunnen we vrijheid vieren in tijden van vrijheidsbeperkende maatregelen? Wie worden er in Barendrecht speciaal getroffen door vrijheidsbeperkende maatregelen? Op welke gebieden is hulp en naastenliefde hard nodig? En wat is wel mogelijk? Tegen welke beperkingen lopen we aan in de hulpverlening? Zijn daar oplossingen voor denkbaar? En tenslotte: wat kunnen kerken hierin betekenen?Met burgemeester van Belzen gaat Hart voor Barendrecht over deze enerverende periode in gesprek. Wat drijft hem en wat leert hij van deze geheel nieuwe situatie?

Op dinsdag 21 april waren Pia van Dalen, Esther Dost en Mariska Hogewoning van stichting Present te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Stichting Present was op zoek naar een 2e coördinator naast Pia van Dalen, toen Pia eén van de moeilijkste beslissingen in haar leven nam door aan te geven te willen stoppen als coördinator van Present, na elf intensieve en prachtig uitdagende jaren. Juist in deze periode van coronacrisis is Stichting Present zeer actief en verbindend met maatschappelijke organisaties en de burgers van Barendrecht. Heel veel nieuwe initiatieven zijn bedacht en uitgevoerd. En door die nieuwe initiatieven zijn een nog grotere club van vrijwilligers bereid om activiteiten uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn wekelijks kaartjes sturen naar bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen, die geen familie meer mogen ontvangen. Bloemen en planten worden bezorgd bij bewoners van o.a. Borgstede. De boodschappen verzorgen voor ouderen, die dit zelf niet meer kunnen. Het programma Samen Ouder Worden, waar Pia van Dalen de trekker is, blijft onder haar leiding voortgaan. Over al deze en andere nieuwe initiatieven gaan we met Pia van Dalen in gesprek. Ook over haar aankomend afscheid. En wie is Esther Drost, die nu per 1 mei het werk van Pia gaat overnemen? Met beiden gaat Hart voor Barendrecht in gesprek over deze enerverende periode in beider levens. Hoe gaat dit er allemaal uitzien? Wat gebeurt er nu veel binnen de stichting?  En wat zijn hun ervaringen in deze tijd op weg naar een afscheid en op weg naar een nieuwe baan in Barendrecht? En hoe ervaren zij het leven in coronatijd? Hoe gaan zij op afstand om met anderen? Hoe gaan zij om met de twijfels en de zorgen van zichzelf en die ander? Wat drijft hen en wat leren zij van deze geheel nieuwe situatie? 


Op dinsdag 14 april waren Joseph Matheka Munyasya en zijn vrouw Ria te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Joseph Matheka Munyasya is voorganger van de  WaterPortW4C gemeente in Carnisselande. Hij komt uit Kenia, waar hij ook voorganger was.  Maar sinds een paar jaar wonen zij in Nederland. Met hem gaat Hart voor Barendrecht in gesprek over de periode in het kerkelijk jaar tussen Pasen en Hemelvaart. 

Na de opstanding van Jezus -wat we met Pasen vieren- verschijnt Jezus aan de discipelen.  Wat gebeurt er dan allemaal? Hoe vaak verschijnt de Here Jezus aan de mensen in Israël na Zijn opstanding? Wat gebeurt er in die 40 dagen met Hem en met zijn discipelen en de mensen om hen heen? Wat lezen we daarover in de Bijbel? 

Met Joseph Matheka Munyasya gaat Hart voor Barendrecht in gesprek over zijn ervaringen op weg naar Hemelvaart. En hoe ervaart hij het gemeentezijn in coronatijd?

 

Wat leert hij van het op afstand omgaan met anderen? En hoe kijkt hij vooruit naar Hemelvaartsdag op donderdag 21 mei? Hoe gaat hij om met de twijfels en de zorgen van zichzelf en die ander? Wat drijft hem en wat leert hij van deze geheel nieuwe situatie? Wat betekent het gebed juist in deze coronatijd?


Op dinsdag 7 april waren  ds. Jan Willem Stam van de Dorpskerk en Anne-Mieke van Oost-Reiber van Carnisse Haven te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. We leven in de 40 dagentijd, 6 weken vóór Pasen, en in die tijd worden er in de kerken normaal heel wat activiteiten georganiseerd. Door het corona-virus is alles en voor iedereen veranderd. Er worden sinds half maart geen kerkdiensten meer gehouden met publiek. Er wordt nu via internet naar de kerkdienst gekeken. Hoe worden de gemeenteleden geïnformeerd en wat gebeurt er onderling op afstand? Er zijn geen sobere maaltijden en geen Vespers, die altijd in de Protestantse Kerk Carnisse Haven en de Dorpskerk gehouden werden.  Met ds. Jan Willem Stam en Anne-Mieke van Oost-Reiber gaan we telefonisch in gesprek over hun ervaringen in deze maand april met isolatie op weg nar Pasen. Wat leren zij van het op afstand omgaan met andere predikanten, pastoraat en zorgprofessionals? En hoe kijken zij vooruit naar Pasen? Hoe gaan zij om met de twijfels en de zorgen van zichzelf en die ander? Wat drijft hen en wat leren zij van deze geheel nieuwe situatie? Wat betekent het gebed juist in deze situatie.

Op dinsdag 31 maart was Jacco Steen van de Diamantgemeente te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Sinds januari 2019 is de Diamantgemeente eigenaar van de Triomfatorkerk geworden. We leven in de 40 dagentijd, de 6 weken vóór Pasen, en in die tijd worden er in de kerken normaal heel wat activiteiten georganiseerd. Om en om verzorgen Eveline en Jacco voor de Diamantgemeente een dagelijks leesrooster uit het Bijbelboek Exodus. Zij geven elke dag een korte uitleg en reflexie op het gelezen tekstgedeelte. Het Bijbelboek Exodus verhaalt dat de Israëlieten, de nakomelingen van Jakob in Egypte worden onderdrukt. En deze Israëlieten waren zo talrijk geworden dat de toenmalige farao bang was, dat de Israëlieten mogelijk Egypte zou verslaan. Door deze angst van de farao werden de Israëlieten onderdrukt. Maar de Here God zag het lot van deze Israëlieten en stuurde Mozes en Aaron om het volk te bevrijden. In de 40 dagentijd gaat het om bezinning en in Wie er vrijheid van leven mag zijn

Op dinsdag 24 maart waren Willem Plaisier en Mylene van een particulier wooninitiatief  en Tonia Ruybroek, directeur van Stichting KijkopWelzijn te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het stokje van de estafette wordt doorgegeven aan Tonia Ruybroek, sinds een jaar directeur bij Stichting KijkopWelzijn, de maatschappelijke organisatie in Barendrecht. KijkopWelzijn bedient een breed maatschappelijk palet, zoals aandacht voor ouderen, jongeren, wijk en vrijwilligerswerk, kruidenier koerier, drukwerk en sociale activering, vraagwijzer, buurtkamers, ontmoetingsplein en maatje op maat. Omdat KoW op een vraaggerichte manier werkt, waarbij niet het aanbod centraal staat, maar de vragen, wensen of ideeën van cliënten is deze instelling belangrijk voor Astrid Plaisier. 

KoW richt zich in het bijzonder op kwetsbare groepen en ook voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en KoW is er ook voor mantelzorgers.

Astrid Plaisier heeft een 17 jarige dochter met een lichamelijke en verstandelijke handicap en met 18 jaar komt zij van school. Waar zal zij haar dagbesteding het beste kunnen doorbrengen? En wanneer zij over een aantal jaren het huis uitgaat, waar kan zij dan het beste wonen? In haar zoektocht naar bestaande dagbestedingen en woonvormen ontdekt zij als moeder dat wat bestaat niet passend is voor haar dochter.  Nu onderzoekt zij met een aantal andere ouders  naar een nieuw wooninitiatief, waar hopelijk straks een woonplek uit ontstaat en waar een aantal jongvolwassenen hun eigen plekje hebben en veilig en begeleid kunnen wonen.  

Op dinsdag 17 maart vertelden ds. Herman Scheffer en ds. Bert de Wit over de kerkdiensten die zonder bezoekers in de kerkzaal , maar wel voor de mensen thuis gehouden worden. Via internet en lokale omroep zijn kerkdiensten te volgen. Aangepaste diensten want er is geen samenzang. Ook andere activiteiten zoals het pastoraat gaat anders.

tevens aandacht voor de Dag van Nationaal gebed. In verband met de epidemie van het coronavirus, organiseren diverse partijen, waaronder de Raad van Kerken en MissieNederland, een Dag van Nationaal Gebed op woensdag 18 maart 2020.


Op dinsdag 10 maart waren Nelleke Huijgen, Erik van Dijk en Karin Vink te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. In januari is er een Interkerkelijke Jeugd ALPHA van start gegaan met wel 60 jongeren in de leeftijd van 12 tot 17 jaar. Er zijn zo’n 15 jongeren van 20 jaar en ouder als leiding om alles in goede banen te leiden.
Deze Jeugd ALPHA wordt gehouden in de Boerhaavelaan in een pand met mooie faciliteiten. En vanuit twee of drie kerken worden er kooksters gerekruteerd, omdat iedere ALPHA start met een maaltijd. Hier wordt dus gekookt voor minstens 75  jongeren!
In 2019 hebben een aantal mensen hun droom gedeeld dat tieners uit de kerken meer met elkaar in contact komen en dat zij een steviger relatie met God zullen krijgen. Zij zijn hiervoor samen gaan bidden en werven en in 2020 is de Jeugd ALPHA daadwerkelijk van start gegaan. Centraal staat de vraag wie Jezus is en om samen op zoek te gaan naar God en naar de zin van het leven en te ontdekken wat het christelijk geloof inhoudt. 
Een Jeugd ALPHA bestaat uit 10 interactieve en gezellige avonden van 18:00 tot 21:30 uur.  Na het eten doen ze een tof spel en zingen met elkaar bij piano en gitaar o.a. Hilsongliederen. Ze luisteren naar een kort, inspirerend verhaal over het onderwerp van die avond. Daarna is er alle ruimte om hun vragen en gedachten te delen. En tot slot is er nog tijd om samen te chillen.

 Op dinsdag 3 maart waren in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht interviews te beluisteren die op zondag 23 februari zijn opgenomen rond de kerkdienst in de Bethelkerk. De radiomakers gingen in gesprek met mensen die de dienst bezochten en de voorganger ds. C. Romkes. De uitleg van ds. Romkes ging over Exodus 2 vers 11 t/m 25. In dit Bijbelgedeelte gaat het over Mozes. Mozes woonde 40 jaar aan het hof van de Farao. Mozes werd solidair met zijn broeders die in slavernij woonde. Tijdens zijn vlucht naar Midian werd Mozes solidair met de vrouwen bij de waterput. Na een lange tijd van 40 jaar leven als herder, keerde Mozes terug naar Egypte om Israël uit de slavernij te mogen bevrijden. Mozes deed wat Jezus later ook zou doen: opkomen voor de zwakken. Vanaf Aswoensdag is er tijd om te groeien, te leren, eenvoudig te worden, te leren afzien en te kiezen. 

Op dinsdag 25 februari waren Jasper en Erna Noordijk van Stichting De Zorgnijverij en Astrid Plaisier en Mylene van den Berg voor een particulier wooninitiatief te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het stokje van de estafette wordt doorgegeven aan beide brainstormers voor een nieuw wooninitiatief voor jongeren met een lichamelijke en verstandelijke handicap.  Astrid heeft een 17 jarige dochter met een lichamelijke en verstandelijke handicap en met 18 jaar komt zij van school. 

Op dinsdag 18 februari is ds. A.A. Floor te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Hij is predikant van de hervormde gemeente Immanuëlkerk (PKN) en vertelt over een bijzondere Israëlavond die op woensdag 4 maart wordt gehouden.
De avond zal in het teken staan van de herdenking van 75 jaar na Auschwitz en de verrijzenis van Israël. De aandacht is gericht op hoe Israël omgaat met mensen met een lichamelijke beperking en andere kwetsbare mensen. De open en vrij toegankelijke avond is bestemd voor iedereen die belangstelling heeft.

Op dinsdag 11 februari was Nelleke Huijgen te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Met Nelleke hebben we vooruitgeblikt naar de Worshipavond van 15 februari in de Waterpoort. Deze worshipavond wordt georganiseerd door Rafaëlgemeente W4C in Barendrecht. Tijdens deze worshipavond is Hans Maat de spreker. Hans is voorzitter van het Evangelisch Werkverband binnen de Protestantse Kerk Nederland.

Op dinsdag 4 februari waren Sarine Barkmeijer en Anneke Westerkamp van Stichting PiPa en Jasper en Erna en Jasper Noordijk van Stichting De Zorgnijverij te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het stokje van de estafette wordt doorgegeven aan Stichting De Zorgnijverij. Zij voorzien in diverse vormen van begeleiding, zoals de dagbesteding aan jeugd en jongvolwassenen met een (licht)verstandelijke beperking en/of psychische stoornis. De Zorgnijverij is er van overtuigd dat acceptatie en vertrouwen de basis legt in het leven van ieder individu. Vanuit die basis willen zij bereiken dat de tijd die de cliënten bij hen doorbrengen een positieve invloed heeft op hun ontwikkeling. Naast de dagbesteding voor jongvolwassenen begeleiden zij kinderen en tieners op de afdeling Kidzcare, de buitenschoolse begeleiding. Ook in de vakantie kan deze begeleiding plaatsvinden. En broers en zussen en ouderbegeleiding ontbreekt niet in deze organisatie die in mei 2015 is opgericht.In de woonboerderij van Stichting PiPa, die in 2014 is opgericht wonen de beheerders met hun gezin en is er plaats om kinderen en jongvolwassenen onderdak en zorg te bieden, die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. 


Op dinsdag 28 januari waren Jaap Bac en Cees Versendaal te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Cees Versendaal en Jaap Bac nemen samen het voorzitterschap van Stichting Voedselbank Barendrecht op zich. Jaap Bac heeft veel ervaring in het bedrijfsleven opgedaan en Cees Versendaal in de politiek. Bij de Voedselbank helpen tientalen vrijwilligers mee om wekelijks voedselpakketten samen te stellen en te verstrekken aan mensen die onder een bepaald bestaansminimum leven. De pakketten worden vanuit twee lokaties in Barendrecht aan de klanten van de Voedselbank verstrekt. De levensmiddelen worden ingezameld bij winkeliers, bedrijven, kerken en particulieren. De pakketten worden aangevuld met voedsel uit het Voedselbank distributiecentrum in Rotterdam. Indien nodig worden levensmiddelen ingekocht. Voor deze levensmiddelen en andere kosten is de Voedselbank is afhankelijk van giften. Levensmiddelen kunnen op donderdagmiddag tussen 13.30 en 14.30 ingeleverd worden aan de Bachlaan 4. 

Op dinsdag 21 januari waren Ingrid Hartog en Wim van der Lee van Stichting Distinto te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Zij is directeur-bestuurder van een professionele organisatie die gevestigd is in Huis Distinto naast de instelling Yulius in Carnisselande. Stichting Distinto richt zich op jeugdigen van 0 tot 18 jaar met een psychiatrische problematiek en op begeleiding van hun ouders. Zij zet zich vanuit maatschappelijke betrokkenheid en een christelijke identiteit in voor alle kinderen en jongeren met gedragsproblemen, diverse vormen van autisme en psychiatrische stoornissen in hun ontwikkeling. Stichting Distinto biedt buitenschoolse begeleiding, individuele begeleiding, (dag)opvang en logeeropvang. Ook worden er verschillende trainingen aangeboden.

 

Op dinsdag 14 januari waren Peter en Lisette van de Herik van Stichting Altijd Feest  en Sarine Barkmeijer en Anneke Westerkamp van Stichting PiPa te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het stokje van de estafette wordt doorgegeven aan Stichting PiPa, een woonboerderij aan de Middeldijk, waar kinderen en jongvolwassenen, die tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen een veilige woonsituatie wordt geboden  met het doel herstel van het basisvertrouwen en de eigenheid.

 

Op dinsdag 7 januari waren twee maatschappelijke organisaties te gast in het Exxact radio programma Hart voor Barendrecht. De PCOB, de protestantse Christelijke Ouderenbond en de KBO, de Katholieke Ouderenbond gaan met elkaar in gesprek. Beide voorzitters van deze ouderenbonden, de heer van der Kooij en de heer Buijs gaan met elkaar in gesprek over hun passie om ouderen waar nodig te ondersteunen en om hen met elkaar in contact te brengen. In Barendrecht zijn twee Ouderenbonden actief. Wat zijn hun overeenkomsten? En wat zijn hun verschillen? Welke activiteiten ontplooien zij voor hun leden? Hoeveel leden hebben zij en wie worden lid van deze clubs? 

 

Op dinsdag 17 december Levien de Kam en ds. Henk-Jan Ketelaar van de TOP2000 kerkdienst te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De Levien en Henk-Jan vertellen over de organisatie, achtergronden en invulling van de TOP2000 dienst. Dit jaar wordt de TOP2000 dienst op zondagavond 29 december in Carnisse Haven gehouden. Muzikale medewerking wordt verleend door het HarmonieOrkest van Harmonie Vereniging Barendrecht, Kim Beekman en Arjen van der Merwe. Het thema is ‘Songs in The Key of Life’. Voorganger is ds. Henk-Jan Ketelaar. In deze radio uitzending waren muzikale voorproefjes van de TOP2000 dienst te horen

 
Op dinsdag 10 december waren Ariane Verdoorn en Niko Pjetri van Kledingbank Uniek en Peter van de Herik van Stichting Altijd Feest te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het stokje van de estafette wordt doorgegeven aan Altijd Feest. Lisette van de Berm is de  initiatiefnemer van Stichting Altijd Feest en Peter van de Herik is onbezoldigd voorzitter van de stichting, die in augustus 2014 is opgericht. Stichting Altijd Feest maakt het mogelijk om kinderen van ouders die onder het sociaal minimum leven een geheel kosteloos verjaardagsfeestje aan te bieden. Wist u… dat 3,7 % van de kinderen in Barendrecht onder de armoedegrens leven? Dat er in elke klas gemiddeld 2 a 3 arme kinderen zitten? En deze kinderen kunnen meestal geen kinderfeestje geven. Maar met Stichting Altijd Feest krijgen kinderen vanaf 5 tot 12 jaar met 5 vriendjes een verjaardagsfeestje aangeboden. Niet alle gezinnen uit de doelgroep zijn bekend bij de Stichting. De gezinnen die gebruik maken van de Voedselbank krijgen regelmatig een folder mee van de stichting. Er zijn veel sponsors nodig via bedrijven en instanties om dit initiatief gestalte te geven. Dankzij vrijwilligers worden veel kinderen leed bespaard omdat zij – net als hun klasgenootjes – een geweldig kinderfeestje kunnen vieren op hun verjaardag. 

Op dinsdag 3 december was Simon Hoek te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Simon Hoek is kerkrentmeester van de Dorpskerk en vertelt in deze uitzending over de restauratie van het eeuwenoude torenuurwerk en de klokkenstoel van de Dorpskerk. Afgelopen jaren zijn in de Dorpskerk al vele restauratiewerkzaamheden verricht. Om het uurwerk en de luidklok goed te kunnen laten functioneren moest hier ook ingrijpend onderhoud op verricht worden. Pia van Dalen en Petra Teunissen van Stichting Present Barendrecht vertellen in deze uitzending over de Diacodoe dag en het Kerstengelen project. De Diacodoe dag werd door het Diaconaal Platform Barendrecht en Stichting Present Barendrecht georganiseerd. Met de Diacodoe dag hebben zestig jongeren zich ingezet voor plaatsgenoten.  Vanaf eerste advent gaat ook het Kerstengelenproject van start. Stichting Present Barendrecht gaat samen met diverse kerken in Barendrecht via het Kerstengelenproject iets doen aan eenzaamheid. Met het Kerstengelenproject gaan 70 mensen een presentje bij iemand anders te bezorgen.Op dinsdag 26 november waren Jan van Dijk en Ronald Brouw te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Jan vertelde in deze uitzending over het feestelijke concert dat op zondag 8 december gehouden wordt in Carnisse Haven aan de Noordersingel 30 in Barendrecht. Het feestelijke concert wordt gehouden omdat het orgel 10 jaar geleden in gebruik is genomen. Het orgel wordt tijdens dit concert bespeeld door André de Jager. Naast André de Jager werken er nog drie andere musici mee aan dit concert. 

 

Ronald Brouw vertelde over de verkoopdag van Woord en Daad. De verkoopdag wordt op zaterdag 30 november gehouden in het Dalton Lyceum aan de Zichtwei 1 in Barendrecht. De opbrengst van de verkoopdag komt geheel ten goede aan het Woord en Daad project ‘Jongeren op weg naar de arbeidsmarkt’ in Ethiopië.

Op Dinsdag 19 november worden de agendapunten voor de komende weken doorgenomen, afgewisseld met muziek.

Op dinsdag 12 november waren twee maatschappelijke organisaties te gast in het Exxact radio programma Hart voor Barendrecht. Linda Sanders, de lokale manager van de Barendrechtse Uitdaging en Ariane Verdoorn en Niko Pjetri, de oprichters van Kledingbank Uniek gaan met elkaar in gesprek. De Kledingbank Uniek is uitgenodigd door de Barendrechtse Uitdaging om mee in gesprek te gaan. De missie van de Barendrechtse Uitdaging is Maatschappelijk Betrokken Ondernemen stimuleren en om maatschappelijke organisaties te ondersteunen. Zij leveren een bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Hier zijn al heel wat voorbeelden van te geven.  Zij zijn eigenlijk een bemiddelingsbureau, die het leefklimaat van Barendrecht willen verbeteren. Ruim twee jaar geleden is Barendrecht verrijkt met de Kledingbank Uniek. Voor mensen tot 120 % boven bijstandsniveau is er de mogelijkheid om  bij de Kledingbank langs te komen. De Kledingbank werkt voor die groep bewoners die van een minimuminkomen (stille armoede) moeten rondkomen.  


Op dinsdag 5 november was Rebecca Siccama, kunstenaar, te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Rebecca Siccama, is beeldend kunstenaar en gespecialiseerd in schilderen op leer. Daarnaast schildert zij abstract op doek en geeft zij workshops. In haar workshop ‘Profetisch schilderen’ komen ontmoeten en schilderen tezamen in een ontmoeting met jezelf, met elkaar en met God. Het zich ontwikkelen als kunstenaar is voor haar echt uit je comfortzone treden, maar met het krijgen van een eigen werkruimte in Barendrecht lukt dit steeds beter. Met haar Living Expression website en het bijhouden van een blog komen steeds meer mensen met haar werk in aanraking. Naast het schilderen op leer en op doek heeft Rebecca zich een nieuwe techniek eigen gemaakt, de acryl pouring, en zij geeft hier dit najaar een zestal workshops over.


Op dinsdag 29 oktober was geestelijk verzorger Maasstadsziekenhuis Desiree van der Hijden te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Desiree van der Hijden is intensief betrokken bij de opzet van de Tuin van Herinnering. Ieder jaar begin november vindt er een Dag van Gedenken van geliefden plaats in het Maasstadsziekenhuis. Uit deze dag is een nieuw idee ontstaan: Tuin van Herinnering. Een plek van rust in de hectiek van het ziekenhuis, waar mensen stil kunnen staan bij de kwetsbaarheid van het leven. Een plek om stil te staan bij overledenen, die gemist worden, maar ook om ruimte te geven aan verdriet en rouw wanneer iemand in zijn gezondheid wordt bedreigt. In de Tuin van Herinnering wordt het leven gevisualiseerd als een kronkelende rivier waar je overheen kunt lopen. Langs de bochten liggen steentjes met namen van mensen die overleden maar nog niet vergeten zijn. Over deze Tuin gaan we met Desiree van de Hijden in gesprek.

Op dinsdag 22 oktober waren twee maatschappelijke organisaties te gast in het Exxact radio programma Hart voor Barendrecht. Bart van Tienhoven van Kinderopvang Eiland Marlyne en Linda Sanders van de Barendrechtse Uitdaging gaan met elkaar in gesprek. Eiland Marlyne heeft 6 locaties met kinderopvang van 0 – 4 jaar en kinderopvang van 4 - 12 jaar. De locaties zijn prachtig gelegen in de natuur en aan de Voordijk. Eiland Marlyne kenmerkt zich door ieder kind op eigen niveau te laten ontwikkelen, op basis van aanleg en binnen de mogelijkheden die worden geboden. Linda Sanders, de lokale manager van de Barendrechtse Uitdaging is uitgenodigd door Eiland Marlyne om mee in gesprek te gaan. De missie van de Barendrechtse Uitdaging is Maatschappelijk Betrokken Ondernemen stimuleren en om maatschappelijke organisaties te ondersteunen.

Op dinsdag 15 oktober waren Stefan Otto, Michel Vink en Corma Bezemer te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Zij zitten  in de organisatie van de feestelijke Happyween activiteiten. De activiteiten van Happyween vinden plaats in de week waarin ook Halloween plaatsvindt. Happyween  geeft ouders de mogelijkheid om kinderen in de basisschoolleeftijd een gezellig en vrolijk feest te bieden zonder griezelen. Alle activiteiten zijn gratis voor de jonge deelnemers. Het Happyween programma ziet er als volgt uit: op zaterdag 26 oktober tussen 11.00 en 15.00 uur kunnen kinderen geschminkt worden in winkelcentra Middenbaan en Carnisse Veste; op woensdag 30 oktober is er een kidsmiddag; op vrijdagavond 1 november wordt een lampionoptocht gehouden met muzikale begeleiding van een drumband; als afsluiting van Happyween is er op zaterdagavond 2 november tussen 19.00 en 20.30 uur een feestavond in de Hof van Maxima.

 

Op dinsdag 8 oktober waren Liesbeth Grootendorst en Ineke Kruizinga te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Liesbeth en Ineke vertelden over het programma van de vrouwenavond van 1 november in Heerjansdam. 

Jacomien Glasbergen gaf uitleg over de Kerstwandeling die op zaterdag 14 december gehouden wordt.


Op dinsdag 1 oktober waren twee maatschappelijke organisaties te gast in het Exxact radio programma Hart voor Barendrecht. De Stichting IJsselmonde-Oost met Arjo Bijl, die leiding geeft aan Lavendel, de dagbesteding van Meliom, en de ambulante begeleiden van 2suc6 en het Tuinhuis. Het Tuinhuis is een samenwerkingsverband tussen Eiland Marlyne en St. IJsselmonde-Oost. Daarnaast was Randall Neeskens van Kinderopvang ‘Eiland Marlyne’ B.V. te gast. Zij gingen met elkaar in gesprek. Stichting IJsselmode-Oost heeft als speerpunten Werk en Dagbesteding, kleinschalig wonen en Wmo/2suc6. Met 2suc6 zet St. IJsselmonde-Oost zich in voor mensen met complexe problemen, die er zelf even niet meer uitkomen. 2suc6 werkt op maat, werkt samen en verbindt. Kinderopvang Eiland Marlyne heeft 6 locaties in Barendrecht met kinderopvang van 0 – 4 jaar en kinderopvang van 4 – 12 jaar. De locaties zijn prachtig gelegen in de natuur en in de Kruidentuin. Eiland Marlyne kenmerkt zich door ieder kind op eigen ontwikkelingsniveau te laten ontwikkelen, op basis van aanleg en binnen de mogelijkheden die worden geboden. De estafette komt elke drie weken aan bod in het radioprogramma. 

 


Op dinsdag 24 september Hugo Plaisier van de Immanuëlkerk en Marijke Roodnat en Annemarie Schram van Carnisse Haven te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. In de Immanuëlkerk worden een tweetal bijeenkomsten georganiseerd om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de Immanuëlkerk. Zij nodigen op twee zondagmorgens, op 29 september en 24 november van 12:00 tot 13:00 uur wijkbewoners uit die geïnteresseerd zijn in het geloof en de Bijbel. Zij kunnen een kijkje te nemen in de kerk en zij krijgen informatie en uitleg over de Bijbel. Er leven vaak veel vragen over kerk en geloof. Ook zal er een kleine lunch worden aangeboden. Een gastvrije kerk staat hen voor ogen. Carnisse Haven heeft aandacht voor jongeren Barendrecht breed. Zij houden sinds 2018 jongerenvieringen met de naam Heilig Vuur. Iedere jongere tot zo’n 25 jaar is hier van harte welkom. Heilig Vuur biedt de mogelijkheid om juist met leeftijdsgenoten op een actieve en interactieve manier over een thema van gedachte te wisselen. Thema’s die aansluiten op de belevingswereld van jongeren en die op eigentijdse wijze worden belicht. Na het ‘heilig uur’ wordt er met elkaar gegeten. Over deze onderwerpen gaat Hart voor Barendrecht met de gasten in gesprek.

Op dinsdag 17 september waren Johan Terdu en Sandra van der Wal van fietsreparatie en servicepunt 'Het Zijspoor' te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. In Het Zijspoor werken vakkundige begeleiders samen met mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt aan fietsreparaties. Begin dit jaar zijn Stichting Dajong en Het Fietsenschuurtje met elkaar in zee gegaan met dit nieuwe project. Het Zijspoor is maandag tot en met vrijdag geopend en is gevestigd in de overdekte fietsenstalling van het NS station.

 


Op dinsdag 10 september waren twee maatschappelijke organisaties te gast in het Exxact radio programma Hart voor Barendrecht. Zorggroep De Toekomst en Meliom van Stichting IJsselmonde-Oost gingen met elkaar in gesprek. Betty Guys en Sunita van der Werff van Zorggroep De Toekomst vertelden over de dagbesteding en individuele begeleiding die zij in Barendrecht aanbieden in o.a. de Oude Pastorie van de Dorpskerk. Dankzij deze begeleiding kunnen mensen langer thuis blijven wonen en worden de deelnemers in hun eigen kracht bevestigd en gestimuleerd. Zij nodigden Meliom van Stichting IJsselmonde-Oost uit om met hen in gesprek te gaan. Meliom is een Woonvoorziening en biedt Dagbesteding. Deze estafette komt elke drie weken aan bod in het radioprogramma. Nelleke Balsters van Meliom,  nodigt dan daarna een volgende organisatie uit om samen mee in gesprek te gaan. En zo wordt het stokje steeds overgedragen. Het is een nieuw initiatief. Wat zijn de voordelen als je elkaar als organisatie beter kent?  En welke mogelijkheden biedt deze kennis van elkaar voor bewoners en cliënten van beide organisaties? Verder in de uitzending een telefonisch interview met Daisy Correia, de bevlogen zangeres van de fado, de hartstocht van de Portugese muziek. Op zaterdag  21 september zingt zij in Carnisse Haven, uitgenodigd door de  commissie Cultuur Carnisse Haven.

Op dinsdag 3 september besteedt het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht aandacht aan de diensten of activiteiten waarmee kerken in Barendrecht het startsignaal geven aan het nieuwe activiteiten seizoen. Tijdens de zomervakantie gaan kerkdiensten wel door, maar veel andere activiteiten hebben een zomerstop. Nieuwe activiteitenprogramma’s worden in de kerken gepresenteerd en de onderlinge ontmoeting is een belangrijk onderdeel tijdens de startactiviteiten.

In deze radio uitzending o.a. aandacht voor de startzondag van de Augustinusparochie, Bethelkerk, Dorpskerk en Carnisse Haven, welke op zondag 8 september gehouden wordt in de Bethelkerk. 

 


Op dinsdag 18 juni waren Corma Bezemer en Nelleke Huijgen van de organisatie van ‘Nacht zonder dak’ in Barendrecht te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. In de nacht van 21 op 22 juni a.s. verandert een gedeelte langs de Oude Maas in een krottenwijk. Jongeren uit verschillende kerken in Barendrecht organiseren samen een ‘Nacht zonder Dak’, van stichting Tear. Met Corma Bezemer van Jeugd met een Opdracht wordt gesproken over hoe je zo’n nacht organiseert, wat haar verwachtingen zijn en waarom het volgens haar belangrijk is om jongeren op deze manier te betrekken bij het inzamelen van geld. Tijdens ‘Nacht zonder dak’ laten jongeren zichzelf sponsoren om een nacht in een zelfgebouwde hut van karton en plastic te slapen. Het geld dat daarmee opgehaald wordt, gaat naar projecten voor straatkinderen in India, Kenia en Bolivia. Iedereen ouder dan 11 jaar kan zich hiervoor aanmelden via www.nachtzonderdak.nl/barendrecht. De organisatie hoopt zoveel mogelijk geld op te halen voor dit mooie doel. Personen en bedrijven die willen sponsoren, kunnen dat doen via bovengenoemde website of door een bedrag over te maken naar NL 38 RABO 0326 5210 62 t.n.v. JmeO Heerde o.v.v. ‘gift voor Nacht zonder Dak Barendrecht’ (belastingaftrekbaar).

Op dinsdag 11 juni waren interviews te beluisteren die zijn opgenomen in de dienst van de Dorpskerk op zondag 2 juni. Dit voorjaar bezoekt het radioprogrammade deelnemende kerken. De Dorpskerk is het oudste huis in Barendrecht en heeft zo’n 300 zitplaatsen. De vanouds Nederlands Hervormde Kerk is een onderdeel van de Protestante Gemeente Barendrecht. Door de verkoop van de Triomfatorkerk zijn de leden van de Triomfatorkerk overgegaan naar zowel de Bethelkerk als de Dorpskerk. Voor beide kerken een kennismaking met meer gemeenteleden met nieuwe uitdagingen. De voorganger in deze dienst is ds. J.W. Stam. Het is de zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren en verwijst naar Psalm 27 vers 7 : “Hoor mij, HEER, als ik tot U roep”. En Jezus belooft zijn leerlingen in Johannes 14 dat Hij leeft en wij zullen leven. En Hij belooft de andere Trooster, de Heilige Geest. In de preek heeft ds. J.W. Stam dit uitgewerkt.


Op dinsdag 4 juni was zendingsarts Willem Folmer te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. In 2014 zijn Willem en zijn vrouw uitgezonden om als arts te gaan werken in Congo in Centraal Afrika. “Het is een prachtig land, maar er is veel armoede en de mensen lijden onder corruptie en etnische burgeroorlogen”, vertelt Willem. Samen met de hulporganisatie GZB, EO Metterdaad en de lokale kerkelijke gemeenschap hebben ze daar een oud ziekenhuis opgeknapt aan de rand van het oerwoud en bieden zij medische hulp aan de lokale bevolking. Zij hebben intussen twee kinderen gekregen, Lukas en Annelie. En nu zijn zij over in Nederland en in hun thuisgemeente, de Immanuëlkerk in Barendrecht. Wat een enorme uitdaging zijn zij als jong stel aangegaan, want er waren geen medische voorzieningen en gebrek aan bijna alle medische middelen. De babysterfte is in dit gebied maar liefst 25 procent. De opbouw van en het werken in het ziekenhuis aan de rand van het regenwoud redt vele levens en Willem en Joanne willen daar getuige zijn van Jezus Christus. Na viereneenhalf jaar hebben zij heel veel ervaringen opgedaan in het volgen van hun hart. 

 

Op dinsdag 28 mei waren interviews te beluisteren die opgenomen zijn rond de viering van de Augustinusparochie op zondag 19 mei. Voorganger was pater Urbanus Kioko. Tijdens deze viering deden zes jongeren de eerste communie. Voor de jongeren en hun familie is dit een feestdag. Ze doen voor de eerste keer mee met de communie en horen daarmee echt tot de gemeenschap van de Katholieke Kerk. In de dienst brachten de jongeren het brood, de wijn, de kaarsen, bloemen en de opbrengst van de collecte naar de tafel. De communicanten en hun familie mogen als eerste aan de tafel van de Heer eten. De jongeren die voor het eerst communie deden zijn afkomstig uit verschillende landen. Mensen die vanuit andere landen in Nederland zijn komen wonen en Katholiek zijn, sluiten zich in Nederland vaak aan bij de Katholieke kerk. Vanwege de meer multiculturele samenstelling van de Katholieke Kerk is het ook wenselijk dat het tekort van paters in Nederland aangevuld wordt met paters uit andere landen. Pater Urbanus Kioko is afkomstig uit Kenia en dient nu de R.K Federatie Heilige Maria Magdalena, waar ook de Augustinusparochie onderdeel van is.

 

Op dinsdag 21 mei was ds A.A. Floor van de Immanuëlkerk te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Deze hervormde gemeente BA binnen de PKN heeft per 1 januari 2019 het gebruik van de nieuwe liedbundel Weerklank (2016) ingevoerd. Tijdens de kerkdiensten wordt deze bundel nu naast de bekende psalmen uit de oude berijming gebruikt. Met ds Floor wordt gesproken over de invoering van Weerklank en de ervaringen tot nu toe. Teven werd met Ella Versendaal vooruitgeblikt naar de Family Fair van 25 mei in de Immanuëlkerk en met Rebecca Siccama werd ook naar 25 mei vooruitgeblikt vanwege de workshop profetisch schilderen in Atelier Living Expression.

 

Op dinsdag 14 mei zijn in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht interviews te beluisteren die op zondag 5 mei zijn opgenomen in de dienst van de Nederlands Gereformeerde Kerk in de Maranathakerk. Het uitgangspunt voor deze gemeente is het geloof in Jezus Christus en samen verbonden zijn rondom de kern van het evangelie en daar zoveel mogelijk mensen bij betrekken. Kenmerkend voor deze gemeente is het flinke aantal jonge gezinnen en het is een streekgemeente voor Barendrecht en omstreken.
Tevens in deze uitzending een vooruitblik met celliste Marije de Jong naar het concert van het Moretti String Trio op zondagmiddag 19 mei in Carnisse Haven. 

Op dinsdag 7 mei zijn Arie Nootenboom van de Bethelbazar en oud radiomakers Jurriën, Rosa en Martin te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het Exxact radioprogramma is 10 jaar geleden van start gegaan. Net als in de eerste uitzending vertelt Arie Nootenboom ook in deze uitzending over de doelen en organisatie van de Bethelbazar die op 10 en 11 mei gehouden wordt. Aandacht voor de Bethelbazar past in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht omdat de Bethelbazar met haar goede doelen één van de vele voorbeelden is waarin zichtbaar is hoe kerken zich inzetten voor een betere leefomstandigheden van medemensen.


Op dinsdag 30 april is waren Levien de Kam en Bert van Rietschoten van de voorbereidingsgroep van de Johnny Cash dienst te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De Johnny Cash dienst wordt op zondagmiddag 19 mei in de Dorpskerk gehouden. Tevens werd met de voorganger ds. Piet van Die en bandlid Wim Bevelander vooruitgeblikt naar de dienst op 19 mei.  De muziek tijdens de dienst wordt live gespeeld door de band Cashflow3. Tijdens deze uitzending werd muziek van Johnny Cash gedraaid.

Op dinsdag 23 april waren interviews te beluisteren die op donderdag 18 april zijn opgenomen met bezoekers aan The Passion in Dordrecht.

Op dinsdag 16 april was Hans van Gelder, musicus en muziekdocent te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De aanleiding van zijn komst zijn drie bijzondere avonden die gepland staan op 1, 4 en 8 mei aanstaande. Op zaterdag 4 mei vindt er na de dodenherdenking om 21:00 uur een bijzonder concert plaats in de Dorpskerk. Voor de tweede keer wordt dan het ‘Kwartet voor het eind van de tijd’ van componist Olivier Messiaen uitgevoerd door vier masterstudenten van de klassieke afdeling van Codarts. Het is een kwartet voor piano, viool, cello en klarinet. Messiaen schreef dit stuk toen hij met nog drie musici gevangen zat in 1940/1941 in Silesië. 

Op dinsdag 9 april waren interviews van de Veranderdag van St. Present te beluisteren in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. 


(foto gemaakt op 29 januari)

Op dinsdag 2 april waren in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht interviews te beluisteren die op zondag 24 maart werden opgenomen rond de dienst van de Protestantse Wijkgemeente Carnisse Haven. Het I.J.E. koor Rotterdam heeft in deze jeugddienst liederen gezongen en de samenzang begeleid. Voorganger ds. Bert de Wit gaf uitleg hoe op een andere manier naar situaties gekeken kan worden. Daarmee werd het verband duidelijk tussen het thema van de dienst ‘Even geduld a.u.b.’ en de gelijkenis over de vijgenboom in Lucas 13. 

Op dinsdag 26 maart zijn in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht ds. Bert de Wit van Carnisse Haven en Ad Besems van de Augustinus Parochie te gast. Met hen gaan we in gesprek over de 40dagentijd, de periode voorafgaand aan Pasen. Dit jaar is deze van woensdag 6 maart tot donderdag 18 april. Een weg van 40 dagen om na te denken, om te bezinnen. Bij jezelf nagaan  wat jouw plek in de wereld is, wat de zin van jouw bestaan is in deze wereld. Het is een tijd van bezinning en versobering. Een toeleven naar het Paasfeest. 

Op dinsdag 19 maart zijn in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht interviews te beluisteren die op zondag 10 maart zijn opgenomen in de dienst van de V.E.G. De Wijngaard. Zij ontmoeten elkaar elke zondagmorgen in het centrum van Barendrecht in ’t Trefpunt in de Dr. Kuijerstraat 4. Een gemeenschap waar bezoekers onvoorwaardelijke liefde en acceptatie van God kunnen ervaren. Het centrum van elke dienst is Gods overvloedige genade voor een ieders leven. In deze dienst ging de jonge spreker Luuk Berendse voor. Luuk is lid van deze gemeente en hij heeft de gave in het openbaar te spreken. Het thema van deze dienst was ‘Bestemming’.  

Op dinsdag 12 maart waren Ziyad Jad Elhak en Rebecca Siccama te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Ziyad en Rebecca hebben in 2018 samen in het gemeentehuis in Barendrecht geëxposeerd en nu trekken zij de aandacht in het gemeentehuis in Ridderkerk. Van 11 maart tot 5 april is hun werk daar te zien. Beide kunstenaars, komend vanuit heel verschillende achtergronden maken kunst waarin zij zich onder andere laten inspireren door de Bijbel. 
Hugo Plaisier gaf uitleg over de biddag.

Op dinsdag 5 maart zijn in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht interviews te beluisteren die op zondag24 februari zijn opgenomen in de dienst van de Diamantgemeente in de Triomfatorkerk. De Diamantgemeente is sinds januari 2019 de eigenaar van de Triomfatorkerk en zij behoort tot de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt. De Diamantgemeente is een streekgemeente voor de Hoekse Waard en voor Pernis-Albrandswaard. Naast de zondagse diensten zijn er ook de wijk- en jeugdavonden, waarin wijkgenoten en jongeren elkaar ontmoeten, met elkaar meeleven en samen de Bijbel bestuderen. En nu met een eigen kerkgebouw willen zij Kerk in de Samenleving zijn.  De voorganger in deze dienst is ds. H. H. Scheffer van de NGK de Maranathakerk. Het thema in deze dienst is: “No longer slaves”, een thema gekozen uit Romeinen 8. 

Op dinsdag 26 februari waren Jaap van der Kooij en Geertrui de Boom van de PCOB te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De Protestant Christelijke Ouderen Bond, afdeling Barendrecht/Heerjansdam heeft in november 2018 haar 35-jarig bestaan gevierd. Iedere 2e dinsdag van de maand komen de leden van de PCOB bij elkaar voor een gezellige middag. Deze wordt gehouden in de Ontmoeting, naast de Dorpskerk. Mensen hebben er contact met elkaar en leven met elkaar mee in lief en leed. Zo gaat de PCOB ook al een aantal jaren een week op vakantie naar o.a. Ermelo. Een authentiek dorp en je wandelt er zo de natuur in. De PCOB heeft een maandelijkse Nieuwsbrief en op haar maandelijkse ontmoetingen worden naast gezellige, creatieve, ook informatieve programma’s samengesteld.


Op dinsdag 19 januari waren Johan Bahlman en Christiaan Molenaar te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Johan en Christiaan wonen beiden in Barendrecht, maar zij zijn het afgelopen half jaar op Outreach naar Zuid-Afrika geweest. Zij hebben zich aangesloten bij de organisatie Youth with a Mission. Deze organisatie is wereldwijd en ook in Nederland actief als Jeugd met een opdracht. In Zuid-Afrika zit deze organisatie in meerdere steden. In een oud omgebouwd ziekenhuis heeft de organisatie een basis, van waaruit trainingen worden gegeven en er ook een eetzaal en slaapplekken zijn. De eerste drie maanden hebben Johan en Christiaan trainingen gevolgd en de tweede drie maanden waren zij op Outreach. Eerst zijn zij in Zimbabwe actief geweest. Zij hebben scholen en ziekenhuizen bezocht, maar zijn ook actief op straat geweest. Alleen al door te luisteren gebeurden er wonderen.

Op dinsdag 12 februari waren ds. Martin de Geus, Jan van Dijk en Anne-Mieke van Oost-Reiber te gast in het Exxact radio programma Hart voor Barendrecht. Martin, Jan en Anne-Mieke vertellen in deze uitzending over het Oratorium Jona dat door het koor Salem uit Ridderkerk op zondagmiddag 17 februari in Carnisse Haven uitgevoerd gaat worden. Ds. Martin de Geus is predikant bij de Protestantse Gemeente Levensbron in Ridderkerk en de tekstschrijver van het oratorium. Anne-Mieke van Oost is ouderenpastor bij De Levensbron en kerkelijk werker bij Carnisse Haven. Tevens is zij lid van het koor Salem en initiatiefnemer om het Oratorium Jona in Carnisse Haven uit te laten voeren. Jan van Dijk is van de commissie Cultuur Carnisse Haven en organist tijdens de uitvoering van het oratorium in Carnisse Haven. In deze uitzending o.a. aandacht voor het thema van het Oratorium ‘Duif of havik’, de totstandkoming van het oratorium en de uitvoering.

Op dinsdag 5 februari was Robert Logtenberg, voorzitter van Stichting SHIF, te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Stichting SHIF (Sure House Initiatives Foundation) wil initiatieven in Oeganda ondersteunen die kansarmen mogelijkheden bieden om zichzelf te ontwikkelen. Stichting SHIF is in september 2018 opgericht.

De oprichters van SHIF zijn geïnspireerd geraakt toen zij tijdens een werkvakantie in Kiwangala een schooltje voor kinderen van de allerarmsten bezochten. De leraren van het schooltje genaamd ‘Childrens Sure House’ begonnen vanuit niets. Een aantal voormalige leerlingen van Childrens Sure Hous zijn zelf scholen gaan oprichten. Deze nieuwe scholen hebben financiële ondersteuning nodig. De eerste geldwervingsactie van stichting SHIF in Barendrecht gaat op 3 februari a.s. van start met een kaarsenverkoop in Carnisse Haven. De kaarsen zijn bedrukt met een afbeelding van het glas-in-lood raam ‘Jona’ van Carnisse Haven. Voor meer informatie over SHIF zie www.shif.nl.
In dezelfde uitzending wordt ook teruggeblikt op de feestelijk opening van de Triomfatorkerk door de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Barendrecht-Pernis-Albrandswaard. Want zaterdag 2 februari is het feest in de kerk en op zondag 3 februari wordt het kerkgebouw formeel in gebruik genomen. De diensten van de GKV werden al bijna zeven jaar in de Triomfatorkerk gehouden. Vorig jaar hebben zij de Triomfatorkerk gekocht van de PKN Barendrecht. De nieuwe naam van de kerkelijke gemeente van de GKV Barendrecht-Pernis-Albrandswaard is ‘Diamantkerk’. Voor meer informatie: www.diamantkerk.nl.

Op dinsdag 29 januari waren Pia van Dalen en Petra Teunissen van Stichting Present Barendrecht en Bruggenbouwers Award winnaars Kees en Annemieke Zandvliet van Truckrun, Annelies den Buter van de Nederlandse Patienten Vereniging, Johan Terdu van Dajong te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Petra is voorzitter en Pia is coördinator van Stichting Present Barendrecht. Present bouwt bruggen tussen groepen vrijwilligers die hun talenten en tijd willen geven en mensen die met die inzet gebaat zijn omdat zij zelf niet de gezondheid, het sociale netwerk of de financiën hebben om bepaalde praktische klussen zelf voor elkaar te krijgen. Afgelopen jaar bestond Stichting Present Barendrecht 10 jaar. Vanuit de gedachte ‘wie jarig is, trakteert’ en vanuit de wetenschap dat Present niet de enige Bruggenbouwer in Barendrecht is, kwam Present met deze bijzondere publieksactie. Gedurende het afgelopen jaar werden  in totaal 10 Barendrechtse Bruggenbouwers in het zonnetje gezet worden. Mensen die zich allemaal op hun eigen manier inspannen voor verbinding, ontmoeting, integratie en het bestrijden van eenzaamheid. Deze maand wordt de actie afgesloten met een Bruggenbouwers-lunch voor alle award-winnaars.


Op dinsdag 22 januari was een interview met dominee Taselaar te beluisteren in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Dominee Taselaar is een karakteristieke persoonlijkheid. Hij heeft vijftien jaar het pastorale werk ondersteund in de Dorpskerkgemeente en in het bijzonder betreft dat het crisispastoraat. Nu hij 80 jaar is geworden heeft hij besloten om afscheid te nemen van dit prachtige en boeiende werk. Maar het liefst was hij hier nog tien jaar mee doorgegaan, want dominee Taselaar is duidelijk nog jong van hart. Hoewel jeugd en jongeren hem altijd hebben aangetrokken en hebben geïnspireerd, heeft dominee Taselaar de afgelopen jaren veel met ouderen opgelopen en van hen juist veel geleerd. Met hem willen we graag in gesprek over hoe hij terugkijkt op het werk in de Dorpskerk. Wat maakte het werken met ouderen zo bijzonder en wat heeft hij van het werken in Barendrecht geleerd en welke dingen hebben hem tot nadenken gezet? Wat geeft hij na zo’n intensief leven de luisteraars mee?

 

Sinds 2009 maakt Hart voor Barendrecht het radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het radioprogramma is onderdeel van de programmering van de lokale omroep Exxact Barendrecht. Het radioprogramma Hart voor Barendrecht is elke dinsdagavond te beluisteren op Exxact. De programmamakers zijn Jacomien Glasbergen en Arnold Sluijs. Het programma is vanaf 19.00 uur te beluisteren via 106.4FM of via exxact.nl. Heb jij/heeft u tips voor onze redactie? Stuur dan een mail.

Redactie: