In een wijk in Carnisselande werd vrijdagavond 18 december de kerstwandeling Bethlehem in Barendrecht gehouden. Inwoners van Barendrecht starten bij het Inge de Bruijn Zwembad. Zij beleefden een reis door de tijd met een wandeling met Maria en Jozef.

 

Waxinelichtjes en vuurpotten markeerden de route en de taferelen. De wandelaars worden voor het tunneltje begroet door twee boodschappers, die iedereen aanraden de weg van Maria en Jozef te volgen. Maria en Jozef beleefden spannende tijden nadat een Engel had aangekondigd dat Maria zwanger zou worden.  De spelers hebben zich goed ingeleefd in hun rol en het publiek, die in groepen van  30 personen lopen, klapt na ieder tafereel. De wisselwerking van de spelers en het publiek is tastbaar. Keizer Augustus, staande op de trappen naar het Middeldijkerplein, roept op dat ieder zich in zijn Rijk moet laten inschrijven. In de Elf Ranken zingt het kinderkoor Ziezo als Engelenkoor. Daarna wordt iedereen ingeschreven in het Romeinse Rijk. Op het grasveld bij Carnisse Haven zijn de herders, de schapen en de engelen. Bij Distinto is een volle herberg en daarachter in de stal zijn Jozef en Maria met de pasgeboren baby. Er wordt gespeeld en gezongen  van het geboren Kind. De deelnemers ontmoeten de Wijzen, die uit het Oosten komen en de Ster hebben gezien. De Schriftgeleerde, ds. Bert de Wit houdt als laatste tafereel bij de huifkar een vlammend pleidooi dat het echt waar is dat de Ster aan geeft dat er een bijzonder Kind is geboren. Het is in het boek Jesaja voorspeld en het staat in de boekrol geschreven. Maar ook dat de mensen goed voor elkaar moeten zorgen. De wandeling is ruim 3 km en wordt door velen als vrij lang ervaren. 
De organisatie Hart voor Barendrecht kijkt met alle vrijwilligers terug op een geslaagd event. Ongeveer 600 mensen namen deel aan de wandeling. Met dank aan het Inge de Bruijn Zwembad, Stichting Samenspel Barendrecht, de Kleine Duiker, Focus Beroepsacademie, de Elf Ranken en Distinto (voorheen het Ronald McDonald Huis) en de verkeersregelaars!


Bij het zwembad Inge de Bruin gingen de wandelaars in groepen op pad.

De groepen kijken en luisteren bij een tafereel.

Boodschappers bereiden de wandelaars voor op wat komen gaat.

Een engel heeft groot nieuws voor Maria.

Jozef begrijpt niet waar Maria het over heeft als zij uitlegt dat zij zwanger is.

Tot dat ook Jozef bezoek krijgt van de engel.

Keizer Augustus heeft een bevel dat iedereen zich moet inschrijven in zijn geboorteplaats.

Het engelenkoor zingt over het beloofde kind.

De verteller legt uit hoe de inschrijving werkt.

Dan wordt iedereen ingeschreven.

Herders in het veld hopen dat er eens iets spannends gaat gebeuren.

Dan zien ze een engel die vertelt dat er een Kind geboren is!

De reizigers komen bij een herberg. Maar de herbergier moet ze teleurstellen.

De herbergier heeft al meer mensen naar een stal verwezen.
Zelfs een hoogzwangere vrouw!

De jonge ouders worden toegezongen in de stal.

Wijzen uit een ver land willen de nieuw geboren Koning geschenken brengen.

Een schriftgeleerde legt uit dat deze geboorte al lang geleden werd voorspeld.

De zanggroep bevestigde deze belofte.

Terug bij het zwembad een warm onthaal met muziek

en chocomel!

Iedereen kon de wandeling veilig lopen vanwege de inzet van de verkeersregelaars!

Sinds 2012 organiseert Hart voor Barendrecht jaarlijks een Kerstwandeling in een wijk in Barendrecht. Tientallen vrijwilligers zetten zich in om taferelen van het Kerstverhaal uit te beelden of techniek, chocomel of andere taken te verzorgen. De voorbereidingen beginnen al in het voorjaar.