Op 27 mei 2022 werden Syrische gerechten gekookt

Eén keer in de maand is er in Waterpoort het ‘Samen koken, samen eten’ een onderdeel van Goede Buur, georganiseerd door Hart voor Barendrecht. Om 16:00 uur komen in Waterpoort zo’n 20 deelnemers, buddy’s en statushouders gezinnen en hun kinderen om samen te koken en daarna samen te eten. Na de kennismaking in de ontmoetingsruimte in Waterpoort gaan 6 mensen, 3 buddy’s en 3 statushouders, in de keuken aan de slag. In de ontmoetingsruimte worden spelletjes gedaan en de sjoelbak is favoriet.

In de ontmoetingsruimte wordt ook een lange tafel gedekt, waar straks 25 mensen aan kunnen schuiven voor een heerlijke Syrische maaltijd. Stipt om 18:00 uur wordt een ieder aan tafel genodigd, waarna uitleg wordt gegeven aan de sauzen en de gerechten. Er wordt een zegen over de maaltijd uitgesproken en een ieder mag net zo veel eten als hij of zij op kan. Geanimeerde gesprekken worden gevoerd en vooral de kooksterren zijn benieuwd hoe hun kookkunsten worden gewaardeerd. De ene statushouder is de Nederlandse taal al aardig eigen en bij de ander is het nog handen- en voetenwerk, maar samen en met elkaar maakt iedereen blij. Op een avond zijn er statushouders uit meerdere landen, bijvoorbeeld: Syrië, Eritrea, Turkije en Colombia. Met zo’n doe-project gaat het allemaal heel goed samen. Eten verbindt, dat is echt duidelijk te zien.

In juni bestaat het Goede Buur Project een jaar. Het project waarin buddy’s gekoppeld worden aan nieuwe statushouders. Hierdoor worden de nieuwkomers meegenomen in de samenleving,  ondersteund bij moeilijke zaken die zij tegen komen en voelen zij zich welkom in Barendrecht, waardoor de integratie zo veel beter verloopt dan zonder buddy. Project Goede Buur heeft dit het afgelopen jaar op vele manieren laten zien.